main logo
896

O școală din Chișinău va fi renovată cu ajutorul unei primării românești

După investiţi de milioane de euro pentru renovarea şcolilor şi grădiniţelor din Republica Moldova, România oferă un nou ajutor financiar.

O școală din Chișinău va fi renovată cu ajutorul unei primării românești

O şcoală din Chişinău, ajunsă într-o stare deplorabilă, va fi renovată şi va deveni modernă datorită sprijinului financiar de peste trei milioane de euro acordat de Primaria sectorului 6 din Bucureşti, transmite Știri.md cu referire la tvr.md.

După lucrările de construcţie şi renovare, această instituţie de învăţământ va avea o capacitate de două ori mai mare decât până acum.

Clădirea şcolii numărul 86 din sectorul Buiucani a ajuns în stare deplorabilă, iar pe alocuri tavanul riscă chiar să se prăbuşească.

Autorităţile locale spun că în asemenea condiţii procesul de învăţământ nu mai poate continua.

Deşi instituţia e prevăzută pentru 600 de elevi, la ore pot veni doar 150 dintre ei.

Din cauza numărul mic de copii care frecventează această şcoală în ultimii ani, autorităţile nu au mai alocat bani pentru lucrări de reparaţie.

Unii părinţi şi profesori s-au indignat după apariţia unor zvonuri despre închiderea şcolii.

Ion Ceban, primar general, Chişinău: „Împreună cu colegii de la Bucureşti ne-am propus să realizăm un proiect frumos, reconstrucţia acestei insituţii care este mult depăşită de timp. Iar pe unele segmente este în stare de avarie. Ar fi o şcoală modernă, model pentru foarte mulţi copii din preajmă”.

Primăria Chişinău a anunţat că experţii elaborează în prezent proiectul de renovare a clădirii şcolii, iar din toamnă va începe licitataţia la care va fi aleasă compania responsabilă de lucrările de reconstrucţie.

Şcoala va fi renovată în totalitate şi urmează a fi ridicate noi blocuri pe lângă cele existente. După reconstrucţie, peste 1 200 de elevii vor putea beneficia de condiţii europene de studii.

Pentru reconstrucţia şi modernizarea şcolii, primăria sectorului 6 din Bucureşti oferă peste 3 milioane de euro după ce anul trecut a mai acordat  846 mii euro pentru renovarea parcului Alunelul din Chişinău.

Administraţia instituţiei ne-a spus că la moment nu ne poate oferi detalii despre proiectul de renovare şi nici despre cum va decurge procesul de învăţământ începând cu luna septembrie.

Astfel aceste subiecte vor fi dezbătute în această seară la o adunare cu participarea părinţilor, profesorilor, dar şi reprezentaţilor direcţiei educaţie Chişinău.

De la întâi septembrie, cei peste 150 de elevi care învaţă la şcoala numărul 86, vor fi repartizaţi în diferite instituţii de învăţământ din Chişinău.

Acum, în mijlocul verii, sunt în toi lucrări de repraţii în mai multe instituţii de învăţământ din Chişinău, pentru care primăria a alocat 130 de milioane de lei.

Cu aceşti bani se fac reparaţii capitale în şase şcoli şi trei grădiniţe, iar restul banilor sunt prevăzuţi pentru reparaţii curente, lucrări de proiectare, procurarea mobilei şi obiectelor de inventar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării