main logo
971

O profesoară din Jora de Mijloc proiectează drone în Franța

Acum 20 de ani, Maria Caprian, profesoară și director de școală în satul său, Jora de Mijloc, a luat o decizie care avea să-i schimbe viața. A renunțat cu greu la munca pe care o iubea și a pornit spre Paris.

O profesoară din Jora de Mijloc proiectează drone în Franța

Maria Caprian, femeie de afaceri: "Factorii care au contribuit ca eu să iau decizia de plecare au fost mai mulți! Unul dintre ei a fost partea financiară, dar pe de altă parte eu de mult timp visam la un proiect mare și știam că nu o să-l pot realiza acolo."

Experiența a învățat-o că lucrurile nu sunt întâmplătoare. Crede cu fermitate în destin. Prima ei legătură cu Franța a început pe băncile facultății de limbi străine. Cu dosarul în mână, pe atunci ,,domnișoara Caprian,, era pregătită să devină profesoară de limba rusă. Dar soarta îi pregătea altceva, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

În 2003, l-a cunoscut pe actualul ei soț, Michelle. Un francez de la Sudul Franței, mai exact din Capitala europeană a filmelor, Cannes. 

Astăzi au una dintre ele mai recunoscute instituții de inovațoi în domeniul dronelor. La 3000 de km distanță de casă și-a amenajat în curtea franceză o mică grădină care îi amintește de Jora de Mijloc. 

La întâlnirea cu noi grădina a fost primitoare, însă cam pustie. De sărbători aici se reunesc cele două familii care în timp a devenit una singură. Copiii lui Michelle și ai Mariei au legat prietenii și se simt un tot întreg. După ce ani la rând a fost nevoită să stea la distanță de feciorii săi, lăsându-i în grija bunicilor, la majorat Maria i-a adus aproape de ea. Astăzi, îi desparte o singură stradă, pentru că sunt vecini. Astfel grădina este tot timpul pregătită să își întâmpine oaspeții. 

Povestea cuplului este fascinantă. În numele dragostei, Michelle a renunțat la catolicism și a preluat religia Mariei – ortodoxia.

Competiția în Capitala franceză este acerbă, mai ales dacă nu ești un nume cunoscut la nivel local. Muncești de două ori mai mult decât alții. E și cazul Mariei Caprian care alături de echipa sa a reușit să lanseze pe piața franceză drone care astăzi au devenit inovații mondiale!

Ateliere ce te fascinează și inovații care nu au fost prezentate publicului până acum. Așa arată locul de muncă al moldovencei. Iar într-o lume a bărbaților, Maria Caprian a reușit să se impună fiind chiar șefa soțul ei.

Are în subordine opt angajați, iar sunetul tocului de pantof este semn că șefa a ajuns la serviciu. 

Despre moldoveancă care a cucerit Franța în domeniul inovațiilor au scris unele dintre cele mai recunoscute ziare din Franța. Iar de curând, protagonsita noastră a fost intervievata postului Canal plus, unul dintre cele mai urmărite posturi de televiziune din Franța.

Maria poate spune astăzi cu mândrie că a reușit, iar francezilor le povestește cu drag despre țara în care s-a născut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării