main logo
1143

O primăriță și-a angajat fiica minoră în funcția de bibliotecară

Primărița satului Colonița, Angela Zaporojan, este cercetată de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) pentru că ar fi admis conflicte de interese, angajând-o în funcția de bibliotecară pe fiica minoră.

O primăriță și-a angajat fiica minoră în funcția de bibliotecară

Sesizarea a fost depusă, la 31 iulie, de consiliera liberală, Vera Caraman, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Aleasa locală a anexat drept argument copia unei dispoziții semnate de primărița Zaporojan, la 3 ianuarie 2019, prin care o angajează pe fiica Iulia, în vârstă de 15 ani, în funcția de bibliotecară pentru jumătate de salariu.

Solicitată de portalul Anticoruptie.md, Angela Zaporojan a declarat că fiica ei nu mai lucrează de două luni în funcția respectivă și că nu au existat conflicte de interese, deoarece era subalterna directorului Centrului de Creație și Agrement.

”Biblioteca nu a funcționat timp de vreo 20 de ani, iar fiica mea a fost printre inițiatorii redeschiderii instituției. A făcut donații de carte, a colectat cărți și a elaborat registrul bibliotecii, înregistrând fiecare carte. 

Nu a fost inițiativa mea de a o numi bibliotecară, dar a directorului Centrului de Creație și Agrement. A avut un salariu puțin peste o mie de lei. 

Codul Muncii permite angajarea minorilor cu acordul părinților. Nu am încălcat nimic. După logica lor reiese că rudele unui primar nu au dreptul să lucreze în sat, trebuie să-și părăsească casele și să-și caute de lucru în alte localități”, ne-a declarat primărița din Colonița.

Angela Zaporojan susține că este hărțuită de mai mulți ani de consilierii liberali, care, potrivit ei, ar fi rude ale lui Mihai Ghimpu, după ce a demis-o pe Zinaida Ghimpu din funcția de inginer cadastral și nu ar fi  permis feciorilor săi să acapareze mai multe terenuri.

”Există un conflict mai vechi, nu am permis anumitor persoane să acapareze la prețuri derizorii terenurile din moșia satului. Iar acum vor să mă scoată și din cursa electorală”, a adăugat Zaporojan.

Angela Zaporojan a fost suspendată din funcția de primar, în aprilie 2018, după ce, la sfârșitul lunii martie, a fost condamnată de Curtea de Apel Chișinău  pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. 

Ancheta penală a stabilit că edilul se făcea vinovat de demolarea gardului bisericii din localitate, care este monument istoric și divizarea unei licitații publice în achiziții de valoare mică, contrar prevederilor legislației în vigoare. 

Primărița a fost găsită vinovată și de faptul că, în 2014, a alocat din bugetul local aproape 100 de mii de lei pentru construcția gardului bisericii din localitate, fără ca alocarea fondurilor să fie aprobată de consiliul local. 

Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a condamnat-o pe Angela Zaporojan în baza art. 328 Cod Penal al RM, stabilindu-i pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 400 unități convenționale - 8.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe termen de patru ani. 

În septembrie 2018, Angela Zaporojan a fost repusă în funcție, fiind achitată de Curtea Supremă de Justiție.

Edilul este la al doilea mandat de primar. În 2011 și 2015, Angela Zaporojan a fost aleasă în fruntea satului pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiune pe care a părăsit-o în noiembrie 2015. 

La alegerile din 2015, Angela Zaporojan a câștigat cel de-al doilea mandat din primul tur, acumulând peste 75 la sută din sufragii. În aprilie 2018, primărița de Colonița a devenit membră a Partidului Democrat. 

Decizia de suspendare din funcția de primar a fost luată de Consiliul local Colonița, care a ales-o în funcție de primar-interimar pe Lidia Ghimpu, consilieră din partea Partidului Liberal. Lidia Ghimpu a fost contracandidata Angelei Zaporojan în scrutinul electoral din 2015.   

În procesul de judecată, primărița a pledat nevinovată, motivând că aceasta a fost voința enoriașilor din sat, iar banii erau prevăzuți în bugetul pentru anul 2014, votat de consiliu, în 2013.

Neînțelegerile dintre fracțiunea PL și susținătorii Angelei Zaporojan au împărțit satul în două tabere, iar oamenii au ajuns să se bată între ei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării