main logo
3142

O pictură murală dedicată lui Ștefan cel Mare va fi inaugurată în curând

Sâmbătă, 31 august curent, va avea loc inaugurarea picturii murale dedicată lui Ștefan cel Mare și Sfânt, în localitatea Ștefan Vodă.

O pictură murală dedicată lui Ștefan cel Mare va fi inaugurată în curândFoto: realitatea.md

Organizatorii, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, invită cetățenii la ora 10:00 pentru a participa la eveniment, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

„Pentru că în Republica Moldova există un oraș care poartă numele domnitorului, astfel înveșnicindu-i-se faptele de glorie pe câmpul de luptă întru apărarea identității noastre naționale, ne-am propus să realizăm, în parteneriat cu Primăria Ștefan Vodă și reprezentanța Caparol în Republica Moldova, o pictură murală care ar înveșnici chipul lui Ștefan cel Mare și Sfânt și ca să devină un punct de atracție a acestui mic oraș din sudul Basarabiei, situat aproape de podgoriile célèbre de la Purcari”, se arată într-un comunicat al ICR.

Asupra picturii murale lucrează tânărul artist plastic Alexei Luca, devenit cunoscut prin picturile sale care au înfrumusețat spațiile publice din satul său natal Costești, raionul Ialoveni, din municipiul Cahul, dar și în alte localități din Republica Moldova.

Pictura, potrivit organizatorilor, va avea dimensiunea impresionantă de 18×15 metri.

În acest an se împlinesc 520 de ani de la trecerea în eternitate a voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, care a domnit timp de 47 de ani, din 1457 până în 1504, cea mai lungă domnie din epoca medievală din Țările Române.

Acesta a purtat peste 40 de războaie sau bătălii, majoritate victorioase, și a construit 44 de mănăstiri și biserici atât în Moldova, cât și în Țara Românească, Transilvania și Muntele Athos. Pentru aceste merite a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, cu numele de Ștefan cel Mare și Sfânt, în iunie 1992. Voievodul s-a stins din viață la 2 iulie 1504, fiind înmormântat la Mănăstirea Putna.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării