main logo
3390

O pasăre rar întâlnită pe continentul european a ajuns în Moldova la finalul lunii iunie

Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) informează că o pasăre rar întâlnită pe continentul european a ajuns în Republica Moldova la finalul lunii iunie.

O pasăre rar întâlnită pe continentul european a ajuns în Moldova

Este vorba de Yörük, o acvilă de stepă (Aquila nipalensis) care și-a început călătoria din Turcia și, după ce a vizitat Bulgaria, România și Ucraina, a intrat la noi în țară pentru o scurtă vizită, transmite Știri.md cu referire la Diez.md.

Yörük (în limba turcă însemnând „nomad”) a fost echipat cu un transmițător satelitar încă de când era un pui, în regiunea Konya. Pasărea și-a petrecut iarna în Chad (Africa), după care s-a reîntors acasă în Turcia și de acolo a început să exploreze Europa de Est. Așa se face că, după ce a trecut prin Bulgaria, România și Ucraina, acvila de stepă a făcut un ocol și a coborât la noi, pe data de 24 iunie 2023. Acvila s-a aflat pe niște câmpuri de la intersecția dintre raioanele Florești și Sângerei.

După această pauză de zbor, Yörük a ieșit din țară și și-a continuat călătoria spre est, aflându-se în momentul de față în regiunea Donețk din Ucraina.

Aceste informații au fost împărtășite cu SPPN de domnul Burak Tatar, biolog în cadrul Departamentului Conservarea Naturii al Ministerului de Agricultură și Forestier din Turcia. Departamentul gestionează împreună cu Directoratul Parcurilor Naturale din Turcia un proiect ce vizează pregătirea unor planuri de acțiune și conservare pentru specia Aquila nipalensis, care se află printre speciile pe cale de dispariție în Turcia.

Această specie de acvilă se găsește cel mai des în Asia, dar ajunge și în Europa de Est. Populația care cuibărește în Europa este mică, în jur de 5.000-20.000 de perechi. În perioada 1970-1990 a existat un declin substanțial al populației din cauza persecuției din partea oamenilor și pierderea habitatului ca rezultat direct al transformării stepelor în teren agricol.

Pentru Republica Moldova, acvila de stepă a fost dintotdeauna o specie rară, iar ultimele observații arată că specia trecea în pasaj până la mijlocul anilor 1960 (Averin și Ganea, „Păsările Moldovei”, 1971).

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării