main logo
17326

O nouă afacere a lui Andronachi, deconspirată. Cumpăra cărbune din Rusia

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi a avut mai multe companii înregistrate în paradisuri fiscale pe care le-a folosit pentru a-și dezvolta afaceri. Acestea nu au fost declarate niciodată în perioada în care a deținut mandatul de parlamentar.

O nouă afacere a lui Andronachi, deconspirată. Cumpăra cărbune din RusiaColaj: tv8.md

Potrivit unei investigații marca Tv8.md, una dintre afaceri avea conexiuni în Federația Rusă și viza achiziția de cărbune, iar o parte din marfa cumpărată de offshore-urile lui Andronachi a fost achitată chiar cu bani sustrași din Banca de Economii, transmite Știri.md.

În iunie 2015, firma britanică „Sirmastra Sales”, care a primit pe conturi banii sustrași din BEM prin intermediul firmei „Universal Proiect” afiliată lui Andronachi, a transferat 400.000 de dolari către offshore-ul din Belize „Black Sea Holding LP”.

Ulterior, firma a virat 100.000 de dolari către compania „Manos Aliance”, înregistrată în Marea Britanie, a cărei beneficiar efectiv era Nadejda Andronachi, soția ex-deputatului PDM.

„Manos Alliance” a fost fondată în 2010 și lichidată în anul 2017. Prin această firmă britanică, dar și prin offshore-ul din Belize „Webwest Alliance”, Vladimir Andronachi a făcut afaceri cu cărbune în Federația Rusă.

Potrivit datelor consultate de jurnaliștii de la Tv8.md, „Manos Alliance” a cumpărat aproape 200.000 de tone de cărbune. 

Compania „Webwest Alliance” a achiziționat aproape 140.000 de tone de cărbune. Partenerul principal în tranzacții a fost un grup de companii cu denumirea  - „Угольные Технологии”. Numele acestor firme rusești au fost vizate într-un scandal în Ucraina legat de extragerea ilegală a cărbunelui de pe teritoriul necontrolat de autoritățile ucrainene din Donbas.

Potrivit procurorilor din cadrul dosarului ce vizează frauda de la BEM, în iunie 2015, offshore-ul lui Andronachi „Black Sea Holding LP” a transferat 300.000 de dolari direct către„Угольные Технологии”.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării