main logo
460

O femeie din Orhei a transformat o odaie într-un adevărat muzeu

Găzduieşte adevărate comori, obiecte vechi rămase de la părinți și bunei, unele dăruite chiar de locuitorii satului.

O femeie din Orhei a transformat o odaie într-un adevărat muzeu

Doamna Iulia Grăjdian din comuna Piatra, Orhei, din dorinţa de a prelungi viaţa obiectelor şi de a demonstra viitoarelor generaţii cum au trăit strămoşii noștri și-a transformat o odaie din casa așezată sub dealurile din piatră, într-un adevărat muzeu, transmite Știri.md cu referire la tvc.md.

Doamna Iulia se mândrește că are în colecția sa exponate ce datează încă din secolul trecut. Fiecare dintre ele are o istorie aparte, care impresionează orice vizitator. Printre ele și o icoană din 1898, pe care o păstrează cu sfințenie.

Iulia Grăjdian, locuitoare a com. Piatra, Orhei: „Prima dată a stat la un iconostas într-o biserică. Pe urmă s-a păstrat la un creștin, care nu mai este. Dar nepoții, strănepoții lor mi-au dăruit-o pentru muzeu”.

Pe timpuri, făina se păstra în „chirsîn”, gunoiul din curțile de la sat se curăța cu „custura”, cânepa se prelucra cu „ragila”, apa rece se păstra în gavanos, întrucât nu erau frigidere, iar când munceau pe deal, oamenii își potoleau setea cu apă din burlui. Cele mai gustoase sarmale se făceau numai în oale de lut. Toate aceste obiecte vechi au un loc aparte în muzeul Iuliei Grăjdian, lângă primele și cele mai dragi exponate ale femeii.

Iulia Grăjdian, locuitoare a com. Piatra, Orhei: „Cămașa asta e de la un nan de-al meu și are la o sută de ani. E țesută în stative, de mână de femeie, în patru croiuri”.

Cu astfel de cămăși, bărbații ieșeau la jocul din sat, iar gospodinele îmbrăcau ii, tradiție care s-a păstrat și în familia gospodinei. Aceasta a făcut o adevărată colecție de asemenea straie, cusute fir cu fir, chiar de mâna ei, pentru toate nepoatele, păstrate, la fel în muzeu, ca moștenire.

Iulia Grăjdian, locuitoare a com. Piatra, Orhei: „Ăsta e pentru Lilia, ăsta pentru Crina, ăsta e pentru Cătălina, pentru Evelina, ăsta e pentru Mirela, strănepoata”.

Întreaga casă, dar și curtea sunt la fel, parcă rupte din trecut. Acestea adăpostesc doar obiecte realizate manual, unele din ele mai vechi, dar atât de autentice și necesare pentru a nu uita că suntem un neam bogat în tradiții, moștenite de la strămoșii noștri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării