main logo
638

O familie din municipiul Bălți a găsit oase umane în curtea casei

Descoperire arheologică întâmplătoare, în municipiul Bălţi. Familia Tihon s-a apucat să-şi extindă beciul şi în timpul săpărilor a găsit oase umane și bucăți de vase străvechi.

O familie din municipiul Bălți a găsit oase umane în curtea casei

Potrivit primelor concluzii ale arheologilor, în această zonă ar fi fost un cimitir lăsat de triburile germanice, care în timpul migrărilor au trecut și pe teritoriul nostru transmite Știri.md cu referire la canal3.md.

În timpul săpăturilor de extindere a beciului, soțul Liei Tihon a dat de bucăţi de vase care nu l-au pus pe bărbat în gardă. Mare i-a fost, însă, mirarea când hârleţul a dat de oseminte umane.

"Apoi au ieșit la iveală oasele și am înțeles că aparțin unui om și am anunțat poliția. Din start am crezut că oasele sunt din timpul celui de-al doilea război mondial, pentru că nu am crezut că se păstrează așa mult timp", a spus locuitoare a municipiului Bălți, Lia Tihon.

Polițistul de sector venit la faţa locului imediat şi-a dat seama că rămăşiţele umane descoperite sunt foarte vechi.

"Am anunțat Agenția Națională de Arheologie ca să facă corect toate săpăturile, să fie ridicate corect osemintele și vasele", a spus polițist de sector, IP Bălți, Ciprian Vladimirov.

În urma săpăturilor arheologice, experţii au descoperit aici şi alte vestigii.

"Cel mai probabil era un schelet de femeie, după presupunerile mele din cauza că au fost descoperite podoabe. Avem o fibulă de bronz care a fost descoperită în zona umărului drept și un colier de mărgele", a spus specialist principal, Agenția Națională Arheologică, Ion Noroc.

Potrivit experţilor, osemintele descoperite aparţin, cel mai probabil, unei femei din triburile goților. Rezultatul exact va fi stabilit în urma unei analize antropologice. După ce vor fi restaurate, vasele descoperite în acest mormânt străvechi vor expuse în muzeul din municipiul Bălți.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării