O familie din Horodiște dezvoltă de 20 de ani o afacere în agricultură
De peste 20 de ani, o familie de agricultori din satul Horodiște prelucrează nu doar pământul, dar și pasiunea pentru munca agricolă. A reușit să transforme gospodăria într-o afacere modernă, trecând toate etapele - de la metode tradiționale până la tehnologii de ultimă generație.

În prezent, lucrează cot la cot înfruntând provocările meseriei și reușind să culeagă roadele muncii, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Totul a început atunci când soții Ciobanu s-au căsătorit. „Părinții, când ne-am căsătorit, mi-au dat 700 de ari de pământ și ne-am hotărât cu soțul să punem două rânduri de copaci pe ele. Atunci am văzut că avem succes, merge bine, ne-a plăcut și am început cu încetul să cumpărăm în jurul nostru pământ”, spune Ana Ciobanu, agricultoare.
Una dintre provocările majore cu care se confruntă agricultorii este lipsa forței de muncă. Astfel, sunt nevoiți să muncească peste program și să investească în utilaje moderne, care să compenseze deficitul de personal.
„Noi le plătim la lădiță, 12 lei lădița. Lădița are 10 kilograme. Sunt care fac 700-800 de lei pe zi, sunt care fac 400 de lei”, menționează agricultorul Serghei Ciobanu.
Căpșunile sunt produsul-vedetă al familiei Ciobanu, fiind cele mai căutate de cumpărători. Totuși, cultura acestora este puternic influențată de condițiile climatice, iar atât prețul, cât și volumul recoltei pot varia considerabil de la un an la altul.
„Căpșunile sunt primele care apar. De la început am ieșit cu 100 de lei kilogramul. Acum - 55 de lei. A fost rece și nu prea s-a făcut cum trebuie roada. Anul trecut s-a colectat la 30 de lei, anul acesta la 40-50”, povestește Serghei Ciobanu.
Pe lângă căpșuni, familia deține și o livadă cu pruni, piersici, mere și pere.