main logo
718

O familie a rămas pe drumuri după ce un incendiu le-a distrus mansarda

O familie cu trei copii din Hâncești a rămas pe drumuri după ce duminică un incendiu le-a distrus mansarda casei.

O familie a rămas pe drumuri după ce un incendiu le-a distrus casaO familie a rămas pe drumuri după ce un incendiu le-a distrus casa

Locuința luată în credit a fost afectată și de tonele de apă folosite pentru stingerea focului. Ca urmare o parte din tavan s-a prăbușit, iar pereții îmbibați cu apă stau să cadă.

Familia Zorila ne-a întâmpinat în pragul casei, care arată mai degrabă ca un șantier. Lucruri împrăștiate ca după potop, acoperiș distrus și un miros înecăcios de ars îmbibat în pereți.

Regula e doar pe funia din spatele casei, pe care stau înșirate la uscat jucăriile copiilor proaspăt spălate de mizerie. După incendiul de la mansardă, distruși sunt pereții, dar și tavanul, care s-au îmbibat cu apa folosită la stingerea flăcărilor iar, acum stau să cadă.

Andrei ZORILA: „După intervenția pompierilor, când mergeam pe aici apa era până la gleznă, cam așa, 15-20 cm. Tavanul s-a dus. Pereții sunt moi, încă picură”. 

Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: „Bucătăria e camera cea mai afectată din toată casa. Aici tavanul a căzut, firele de electricitate atârnă, iar în pereți mai poate fi observată cum stă îmbibată apa. În ajun de Paște aici mirosea a cozonac, acum miroase a fum și a lut ars”.

Maria ZORILA: „Cea mai mare parte a apei a fost aici. După tavanul din antreu totul e îmbibat”. 

Incendiul a izbucnit duminică. Flăcările s-au răspândit cu repeziciune, astfel că mansarda din lemn a ars ca o torță.

Maria ZORILA: „Firul nu corespunde tensiunii care trebuie să fie pentru casă. Aici s-a produs incendiul, a început să sară ardezia”.

Andrei ZORILA: „Unul e rezistent, al doilea nu. Erau suprapuse una peste alta”.

Maria ZORILA: „Pompierii ne-au spus că este riscul să se prăbușească. Să nu stăm în casă, el trebuie total înlocuit”.

Andrei Zorila și-a făcut câteva schițe de renovare a casei, dar acestea rămân mai mult doar pe hârtie. Îl înspăimântă doar gândul la câți bani are nevoie pentru lucrările de reparație.

Andrei ZORILA: „-Schimbarea acoperișului, tavanului, electricitatea la general. Prin interior vopsea. Noi încă nu am început a dezgoli să vedem și realitatea”.

Maria ZORILA: „Inspecția ne-a spus că o să fie bani din gros, 12 mii de euro”.

Bani puși deoparte nu au, iar meșterii spun că ar avea nevoie de aproximativ 12 mii de euro. O sumă fantastică pentru familia în care lucrează doar soțul. Andrei Zorilă este profesor de educație fizică și antrenor de box, iar 5 mii de lei pe care-i câștigă abia de-i ajung pentru întreținere. Unde mai pui că familia are și două credite la bancă.

Andrei ZORILA: „Gazul 1.600, lumina 700-800, gunoiul".

Maria ZORILA: „Noi lunar suntem în minus, în împrumuturi”.

Îngropată în nevoi și cu gândul la ziua de mâine, familia Zorila spune că nu reușește să se bucure de sfintele sărbători care se apropie. Dacă duminica, în ziua tragediei, Maria plănuia ce bucate să gătească de Paște, acum nu are nici unde să aranjeze masa.

Maria ZORILA: „Duminică dimineața am ales culorile pentru vopsea, mi-a dat niște drojdie, am scos rola. -Care este cea mai mare dorință acum".

„Să mă văd în bucătărie. Zilele acestea spuneam vreau acasă, dar aici, nu în altă parte”.

 Andrei ZORILA: ”Noi credem că o să fie minuni. E peste puterile noastre. Cred că cineva o să reacționeze. Oamenii nu sunt indiferenți”. 

Cei mici sunt optimiști și se susțin unul pe altul.

„A început să plângă, dar noi am spus să se liniștească, că suntem în siguranță”.

„Să sărbătorim Paștele în această casă, să fie totul bine reparat și să fim toți sănătoși”.

Familia Zorila s-a mutat în aceasta casa acum 6 ani. Văzându-i cum schimbă o gazda pe alta, mama lui Andrei a luat un credit pentru a le cumpăra un acoperiș deasupra capului, împrumut care va fi răscumpărat abia în toamnă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării