main logo
515

O comisie de experţi evaluează pagubele provocate de explozia mortală

Pereți distruși, uși sparte și bucăți de beton aruncate peste tot.

O comisie de experţi evaluează pagubele provocate de explozia mortală

Așa arată unele apartamente din blocul de pe bulevardul Moscova avariat în urma deflagraţiei de săptămâna trecută, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

O comisie formată din patru experți au mers să evalueze pagubele materiale provocate de explozie.

Potrivit viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, valoarea acestora urmează să fie anunțată peste două săptămâni.

"Sticla de la ușă a crăpat, iar ușile din casă s-au încovoiat. Asta e la două etaje de la locul exploziei. In rest, totul e în regulă", a spus Anatolie Albecov, locatar.

Anatolie Albecov susține că este un norocos, deoarece apartamentul său de la etajul 13 a fost mai puţin afectat de explozie. Bărbatul spune că locuința vecinilor a fost însă distrusă aproapte în totalitate, iar pagubele sunt mari.

"Apartamentul trebuie reparat în totalitate. Parchetul laminat este ud, deoarece s-au spart țevile, iar sistemul de încălzire era gol. A curs din sistemul de aprovizionare cu apă. Probabil și cei de la etajul 12 au fost inundați", a spus a spus Anatolie Albecov, locatar.

Ludmila Lecareva locuiește de trei decenii în acest bloc. De sâmbăta trecută e nevoită să se adăpostească la fostul Spital Feroviar. Femeia, ca și ceilalți locatari, a avut posibilitatea să intre în apartament să-și ia lucrurile de primă necesitate.

"Mi-am luat un fular, un pulover și am vrut să-mi iau și ciorapi, dar nu-i găsesc. După explozie doar marginile geamurilor au rămas, a crăpat sticla, iar casa se clătina", a spus Ludmila Lecareva, locatară.

Locatarii spun că în noaptea exploziei au ieșit la fugă din locuințe și n-au reușit să încuie ușile. Unora le-au dispărut unele bunuri din casă.

"Cele 120 de apartamente din această scară sunt în continuare păzite, 24 din 24, de către carabinieri. Asta pentru ca sinistrații să nu să se întoarcă la casele lor, deoarece este încă periculos, dar și de teama hoților, care ar putea fura bunuri din locuințe", a spus Alexandrina Chirtoacă, reporter PUBLIKA TV. 

Potrivit viceprimarului Capitalei Nistor Grozavu scara a fost deja conectată la energie electrică și apă potabilă.

Funcţionarul afirmă că se face tot posibilul ca oamenii să se mute cât mai curând în casele lor. Comisia de evaluare a pagubelor urmează să prezinte datele, iar Primăria va încerca să achite prejudiciile.

"Când toate etajele vor fi examinate, vom avea un tablou absolut exact și atunci deja vom lua decizia ce lucrări vor fi achitate, care în primul rând, care ulterior", a spus Nistor Grozavu, viceprimarul Capitalei.

Lucrările de reabilitare a blocului vor demara mâine.

Pentru aceste renovări, din bugetul local au fost alocate 10 milioane de lei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării