main logo
1974

O comisie a decis cum se scrie corect Chișinăul în limba rusă

Canalele TV și posturile de radio din Republica Moldova vor putea utiliza numele localităților țării, ghidându-se de normele limbii în care are loc difuzarea.

O comisie a decis cum se scrie corect Chișinăul în limba rusă

Astfel, ei vor putea folosi în materialele lor numele orașului Кишинев, în locul versiunii Кишинэу impuse mai devreme și nimeni nu-i va penaliza pentru asta, transmite Știri.md cu referire la noi.md

Despre acest lucru a anunțat Comisia mass-media și relații cu publicul din cadrul Consiliului Societății Civile pe lângă Președintele Republicii Moldova, menționând că acest lucru a fost discutat în cadrul întâlnirii, pe care membrii acestei comisii au avut-o cu reprezentanții Consiliului pentru Televiziune și Radio. 

După cum am menționat, noul Cod al Audiovizualului nu menționează în mod explicit numele topografice, însă Consiliul Audiovizualului s-a ghidat de pct. 2 din art. 19, care prevede că furnizorii de servicii media sînt obligați să asigure în emisiunile audiovizuale respectarea normelor lingvistice de ortografie, ortoepie, morfologie și sintaxă observate și de sintaxă a limbii române, precum și a altor limbi difuzate". 

Televiziunile vor putea folosi variantele ruseşti ale denumirilor de ţări şi oraşe Consiliul a raportat, de asemenea, că sancțiuni privind această problemă dureroasă nu vor mai fi. 

În cadrul reuniunii, s-a afirmat că noul Cod al serviciilor audiovizuale nu presupune finanțarea concursului (de fapt, programe de granturi) pentru crearea programelor. 

Anterior, circa două milioane de lei au fost alocate pentru a finanțarea producției canalelor locale de televiziune în limbile minorităților naționale.

Ele pot fi returnate. Pentru a face acest lucru, trebuie de făcut modificări în Cod. 

Acest lucru poate fi făcut după șase luni de la intrarea sa în vigoare. 

Părțile au convenit să facă un apel comun către deputați pentru a reveni la această practică. 

De asemenea, membrii Comisiei mass-media și relațiile cu publicul din cadrul Consiliului Societății Civile de pe lângă președinția Republicii Moldova, precum și reprezentanții Consiliului audiovizualului, au vorbit despre comentariile prezentatorilor de talk-show, care nu își întrerup oaspeții în timpul discuțiilor și ca urmare a sancțiunilor împotriva canalelor de televiziune până la începerea campanie electorale. 

Anterior, astfel de decizii nu au fost luate, deoarece nu au existat astfel de contestații. 

După cum s-a menționat la Comisia mass-media și relații cu publicul din cadrul Consiliului Societății Civile, pe lîngă Președintele Republicii Moldova, aceasta nu este ultima "inovație" care pe care o așteaptă mass-media.

Avocații vor căuta noi lacune pentru a pedepsi adversarii. 

Numai colegii lor îi vor putea rezista. 

Prin urmare, avem nevoie de o pregătire specializată a avocaților pentru a susține drepturile jurnaliștilor sau, ca alternativă, un grup de experți.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării