main logo
2495

O cercetătoare din Moldova a creat o dronă pentru agricultura inteligentă

O cercetătoare din Moldova a realizat un brevet de invenție recunoscut la nivel internațional și înregistrat în Marea Britanie. Aceasta, în colaborare cu două universități din India, Annamacharya Institute of Technology and Sciences din Rajampet și Centurion University of Technology and Management din Odisha, a produs o dronă care monitorizează culturile agricole și pulverizarea pesticidelor.

O cercetătoare din Moldova a creat o dronă pentru agriculturăColaj: Știri.md

Cristina Efremov este lector universitar și doctor inginer la Facultatea de Design, Departamentul design industrial și de produs din cadrul Universității Tehnice din Moldova, transmite Știri.md cu referire la diez.md.

Potrivit cercetătoarei, utilizarea dronelor reprezintă o tendință emergentă în agricultura cu precizie. Sub denumirea de „agricultură inteligentă” sau „agricultură prin satelit”, acest nou mod de practicare a agriculturii promite reducerea costurilor și eficientizarea producției.

Drona are rolul de a monitoriza și pulveriza pesticide asupra culturilor agricole. Aceasta poate identifica precis zonele care necesită tratament și poate aplica cantități mici, însă eficiente, de pesticide. De asemenea, drona poate fi controlată și ajustată direct de pe un smartphone. 

Potrivit Cristinei Efremov, implementarea dronelor în agricultură promite îmbunătățirea calității vieții populației și creșterea bunăstării, atât în mediul rural, cât și în întreaga societate.

Drona inovatoare promite să transforme agricultura moldovenească. Cu o capacitate de zbor la trei-patru metri deasupra culturilor și cu o viteză de 25 km/h, aceasta utilizează doar 20-25 de litri de substanță pentru a pulveriza pesticide, în comparație cu cei 300-350 de litri folosiți în mod tradițional. Prin această tehnică avansată, picăturile de circa 130-210 microni aderă eficient la plante, eliminând nevoia de a folosi cantități mari de apă.

Și, deși aceasta este încă în stadiul de concept, un prototip funcțional a fost construit în laboratorul indian. Fiind adaptată la nevoile Republicii Moldova, tehnologia a fost prezentată de către cercetătoarea Cristina Efremov, care a subliniat importanta acestui proces pentru agricultura țării noastre. Chiar dacă India și Moldova sunt contexte diferite, eforturile depuse pentru ajustarea acestor drone la condițiile locale au fost semnificative.

Totodată, Cristina Efremov a vorbit și despre provocările în colaborarea cu partenerii internaționali, recunoscând diferențele de viziune și preocupări. Cu toate acestea, impactul pozitiv al introducerii dronelor în agricultură este evident, aducând eficiență crescută și o economie semnificativă.

„India și Moldova sunt două țări diferite, deci am ajustat necesitățile lor la ale noastre. Am depus un efort pentru a argumenta de ce Moldova are nevoie de aceste drone. Noi suntem într-o fază incipientă, însă la ei deja e destul de dezvoltată această sferă. A trebuit să ajustăm totul la condițiile țării noastre”, spune cercetătoarea. 

Referitor la aspectele financiare, Cristina Efremov a menționat că Regatul Unit sprijină cercetătorii în obținerea brevetelor, însă procesul este costisitor. În cazul dronei, finanțarea a provenit de la universitățile din India, iar costul înregistrării brevetului a depășit 5.000 de lire sterline.

Având în vedere că este un brevet realizat în comun cu alte două universități internaționale, încă nu s-a decis ce se va întâmpla în continuare cu invenția.

„Pentru că abia a fost elaborat, deocamdată avem doar recomandări. Ulterior, există posibilitatea ca această dronă să fie comandată de companiile din industrie în calitate de brand pentru industria lor. Așteptăm să vedem cum evoluează lucrurile, dar suntem pregătiți pentru a continua și a ne dezvolta”, a adăugat Cristina Efremov. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării