754
0
O casă de avocatură inițiază un proces Cetățenii versus Hoții miliardului
754
0

Compania de avocatură Digore inițiază un proces penal cu genericul “Cetățenii versus Hoții miliardului”.

Foto: anticoruptie.md

Potrivit unui anunț pe pagina de Facebook a casei de avocatură, fiecare cetățean are dreptul să ceară repararea prejudiciului material și moral cauzat de cei care sunt vinovați de furtul miliardului și devalizarea celor trei bănci din Republica Moldova (BEM, Unibank și Banca Socială), transmite Știri.md.

"Demarăm lucrările formale în cadrul procesului penal ce-l vom denumi generic “Cetățenii versus Hoții miliardului”, unde ne vom constitui ca parte în procesele penale care se instrumentează de Procuratura Republicii Moldova ce au ca obiect furtul din avutul cetățenesc. Toți cetățenii, care vor dori să subscrie cererile noastre și vor dori să fie parte în procesele penale derulate în fața Procuraturii sau instanțe de judecată, îi încurajăm să o facă. 

Fiecare cetățean, care va avea calitate procesuală, va avea posibilitatea să se uite direct în ochii celor suspectați și învinuiți de furtul banilor cetățenilor și nu să îi vadă doar de la televizor, fără să înțeleagă ce se întâmplă cu procesele de judecată. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât încercarea de mușamalizare a furtului nu va fi posibil. Dacă vom fi mii, sute de mii, milioane, atunci sălile de judecată vor fi neîncăpătoare, iar vinovații vor trebui să fie judecați în piață, așa cum trebuie să fie.

Astfel, în cadrul procesului penal intentat de Procuratura Anticorupție, cei prejudiciați pot solicita în conformitate cu Codul de procedură penală a Republicii Moldova recunoașterea în calitate de parte vătămată și civilă. O data emisă ordonanța de recunoaștere în calitate de parte vătămată, fiecare persoană poate înainta acțiune civilă în cadrul procesului penal. Conform procedurii, asupra acțiunii civile se va expune instanța de judecată o data cu emiterea sentinței judecătorești.

Această participare a cetățenilor păgubiți conferă un șir de drepturi procesuale importante. În primul rând, partea vătămată și civilă va avea acces, în conformitate cu legea, la materialele dosarului penal. Acesta va putea: - înainta cereri și demersuri în fața organului de urmărire penală și instanțe judecătorești; - cere recuzarea procurorilor sau a judecătorilor; - cere constatarea de conflicte de interese și eliminarea acestora; - prezenta sau interpela probe; - să fie reprezentat de către un avocat ales sau din oficiu (în conditiile legii); - să conteste ordonanțele Procurorilor sau hotărârile instanțelor de judecată; - să participle la acțiunile de urmărire penală și ședințele de judecată; - alte drepturi procesuale.

Invităm cetățenii să se constituie parte în procesul penal/procesele penale, procedură care se poate formaliza atât individual cât și colectiv. Perioada următoare noi vom formula un model de cerere de chemare în judecată și alte acte procesuale, pe care cetățenii le vor putea semna și depune împreună", se arată în mesaj.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter