main logo
398

O carte editată la Chişinău a ajuns în finala unui concurs din Paris

În premieră, autorii unei cărţi editate la Chişinău sunt printre finaliştii concursului internaţional „Gourmand World Cookbook Awards”, ce va avea loc la Paris în iunie 2020.

O carte editată la Chişinău a ajuns în finala unui concurs din Paris

Este vorba de albumul „Moldova: oameni, locuri, bucătărie şi vin”, semnat de jurnalista Angela Braşoveanu şi fotograful Roman Rybaleov. Albumul a fost desemnat câştigător pentru Republica Moldova la etapele preliminare ale acestui concurs, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

„Următoarea ediţie va avea loc la Paris în iunie 2020. Anul acesta au participat în concurs autori din 225 de ţări. „Moldova: oameni, locuri, bucătărie şi vin” de Angela Braşoveanu şi Roman Rybaleov a luat premiu la categoria design şi Europa de Est şi a intrat în luptă pentru premiul final. Avem traducerea în franceză, suntem pe ultima sută de metri cu traducerea în engleză şi cred că în 2020 vor apărarea şi traducerile şi o nouă ediţie, fiindcă tirajul s-a epuizat. Am avut trei ediţii până acum”, a comunicat Gheorghe Erizanu, director de editură.

Potrivit autoarei Angela Braşoveanu, albumul va promova pe mapamond şi tradiţiile noastre culinare.

„Această carte este de fapt despre tradiţiile gastronomice ţărăneşti, bucătăria ţărănească, bucătăria ce ţine de anumite ritualuri.  Este despre locuri, pentru că am mers în multe sate, am intervievat, am stat cu ei la masă, am gătit împreună. Este despre vinul Moldovei, este un portret al Moldovei. Am studiat tot ce a apărut şi mi-am dat seama că la noi au apărut cărţi despre bucătăria moldovenească, dar erau axate mai degrabă pe bucătăria de restaurant, nu erau bazate pe bucătăria autentică, mărturii autentice”, a spus Angela Braşoveanu.  

Premiile Gourmand sunt comparate cu Oscarul din domeniul cinematografiei şi sunt inspirate din Jocurile Olimpice şi spiritul lor. Istoria Gourmand World Cookbook Awards este paralelă cu istoria editării cărţilor gastronomice, publicate în ultimii circa 20 de ani. Concursul are loc, de obicei, între lunile decembrie şi mai ale următorului an.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării