main logo
500

O campanie împotriva corupției a fost desfășurată la Leova

Mai mulţi locuitori din raionul Leova au fost instruiţi cum să prevină şi să semnaleze cazurile de corupţie în cadrul campaniei O zi anticorupţie în oraşul tău.

O campanie împotriva corupției a fost desfășurată la Leova

Potrivit comunicatului, ofiţerii anticorupţie au organizat sesiuni separate de informare pentru managerii şi juriștii serviciilor desconcentrate, reprezentanții administrației publice locale şi mediului de afaceri, conducătorii instituţiilor medicale şi celor educaţionale, dar şi pentru elevi, transmite Știri.md.

Totodată, în centrul oraşului a fost instalat un cort unde angajaţii CNA şi voluntari anticorupţie au răspuns la întrebările locuitorilor din Leova şi au împărţit pliante informative. 

Potrivit lui Ion Pruteanu, şef de direcţie la CNA, campania are scopul să informeze cetăţenii despre căile de denunţare a cazurilor de corupţie, despre drepturile lor de a beneficia de servicii gratuite în instituţiile publice. 

„Scopul campaniei este informarea şi sensibilizarea cetăţenilor privind riscurile fenomenului corupţiei. Îi încurajăm pe oameni să sesizeze CNA despre orice caz de corupţie din localitatea lor”, a spus Pruteanu. 

Reprezentanţii sectorului privat care au participat la instruire susţin că astfel de activităţi trebuie desfăşurate la scară largă, astfel ca oamenii de afaceri să cunoască mai bine mecanismele anticorupţie existente în ţara noastră. 

„Este important să fim la curent cu toate informaţiile care au fost prezentate astăzi, astfel ca să ne putem apăra drepturile”, susţine Vera Belicci, femeie de afaceri. 

Stepan Caradjov, specialist la Consiliul raional Leova, susţine că e pentru prima dată când participă la o astfel de instruire şi e convins că discuţiile de acest fel pot contribui la reducerea fenomenului corupţiei. 

„Oamenii trebuie să ştie din prima sursă unde pot semnala atunci când se confruntă cu astfel de dificultăţi dar şi cine îi protejează atunci când se decid să denunţe”. 

Cristina Basenco, studentă la ASEM, a participat pentru prima data la o activitate de informare a populaţiei în calitate de voluntară CNA. 

„Eu consider că astfel de activităţi ar trebui să se desfăşoare în toate oraşele. Multe dintre persoanele cu care am vorbit astăzi au aflat pentru prima dată care este mandatul CNA sau unde anume pot semnala un caz de corupţie”. 

O altă voluntară, Rodica Chiriţa, studentă la USM, afirmă că locuitorii din Leova s-au arătat foarte interesaţi de activitatea anticorupţie desfăşurată în oraşul lor. 

„Oamenii mi-au spus că vor să afle cât mai multă informaţie despre prevenirea corupţiei, fenomen care, cu regret, încă mai este foarte des întâlnit”, spune tânăra. 

Cele două studente fac parte din grupul de voluntari anticorupţie care vor participa pe parcursul anului curent la mai multe activităţi anticorupţie organizate de CNA. 

Cu sprijinul PNUD, grupul de tineri voluntari va elabora propriile idei şi platforme anticorupţie în instituţiile de învăţământ dar şi în localităţile lor de baştină. 

Campania „O zi anticorupţie în oraşul tău” se desfăşoară sub sloganul „Atitudinea ta contează - spune NU corupţiei". 

Acţiunea are loc o dată pe lună, ofiţerii anticorupţie deplasându-se în câte un raion al ţării din zonele centru, nord şi sud. 

Proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” este implementat de PNUD, în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. 

Proiectul se va desfăşura în perioada 2019-2021 şi va fortifica capacitățile actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării