main logo
455

O campanie de combatere a HIV/SIDA se desfăşoară în Găgăuzia

„Împreună vom opri SIDA” este genericul unei campanii sociale ce se desfăşoară până la finele lunii mai în localităţile UTA Gagauz-Yeri.

O campanie de combatere a HIV/SIDA se desfăşoară în GăgăuziaFoto: moldpres.md

Acţiunea a devenit tradiţională în autonomie şi are scopul să promoveze modul de viaţă sănătos, procedurile de testare, precum şi toleranţa faţă de persoanele infectate cu HIV/SIDA, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Campania este organizată de Centrul regional „Împreună pentru viaţă”, iar în diferite localităţi este promovată de mai multe personalităţi cunoscute şi apreciate în autonomie.

Agenda acţiunii prevede mai multe evenimente, în special pentru tineri, menite să informeze despre tot ce ţine de această boală, numită şi „ciuma secolului XX”. Potrivit organizatorilor, până la 31 mai în regiune sunt planificate mai multe activităţi de binefacere în susţinerea copiilor infectaţi, precum şi diferite sesiuni de instruire, mediatizare şi sensibilizare a populaţiei asupra riscurilor HIV/SIDA. De asemenea, vor fi organizate puncte medicale de testare, procedurile fiind efectuate gratuit, pentru toţi doritorii, iar voluntarii vor distribui materiale informaţionale.

Centrul regional „Împreună pentru viaţă” oferă susţinere psiho-socială persoanelor care suferă de HIV/SIDA, precum şi familiilor acestora. Organizaţia activează din anul 2012 şi acoperă nouă raioane din sudul Republicii Moldova, conform gagauzinfo.md. În prezent, centrul are în evidenţă 321 de persoane cu HIV/SIDA, dintre care 20 sunt copii.

Campania din autonomia găgăuză este dedicată Zilei memoriei victimelor decedate din cauza SIDA. Pentru prima dată, această zi a fost marcată în anul 1982, la San Francisco (SUA), desfăşurându-se de atunci, anual, în a treia duminică a lunii mai.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării