main logo
1066

O brutărie din sudul țării a majorat prețul la pâine cu până la 17%

Pâinea și produsele de panificație de la o brutărie din sudul țării au crescut cu 10% - 17% la începutul lunii mai.

O brutărie din sudul țării a majorat prețul la pâine cu până la 17%Foto: alegesanatos.md

Creșterea prețurilor pentru aproape întreaga gamă, care reprezintă peste 40 de poziții, este asociată cu o creștere a prețurilor la combustibil, materii prime și războiul din Ucraina. Alexander Voinski, directorul general al brutăriei Milina, a povestit pentru TUK despre acest lucru mai detaliat, transmite Știri.md.

Potrivit lui Voinski, există o mulțime de factori care au influențat creșterea prețurilor la pâine.

„Prețurile au crescut la orice, de la combustibil la ambalaje. Au crescut prețurile la făină, unt, zahăr, sare, drojdie”, spune managerul.

„Din cauza crizei și a războiului din Ucraina, toate livrările logistice au fost întrerupte. Totul vine din Europa și a ieșit de două ori mai scump”, spune Voinski.

El a dat un exemplu: „Pentru a aduce astăzi făină de secară, transportul din Belarus costă 8.000 de euro față de două sau trei mii cum era înainte”.

Voinski a mai remarcat că „noile prețuri includ o ușoară creștere a salariilor pentru angajații companiei și costul modernizării echipamentelor, care a crescut și în preț”, spune directorul general.

Potrivit acestuia, concurenții de pe piața din Moldova și-au majorat prețurile în urmă cu o lună și jumătate.

„Aveam rezerve strategice, pe care le-am contractat în ianuarie, le pregăteam. În ultima lună și jumătate, vindem cu o diferență de preț cu 10-15% mai mică decât concurenții noștri. Astăzi prețurile sunt cam aceleași.

Totodată, Voinski spune că „costul pâinii în Moldova este încă cel mai mic de pe întreg continentul eurasiatic”.

De exemplu, o pâine lungă de clasa a II-a a devenit egală ca preț cu cea de clasa a I-a și costă acum 5,5 lei, o pâine albă costă 8 lei și o pâine feliată - 8,5 lei. Prețul fiecărei poziții a crescut cu exact un leu.

Vorbind despre prognoza de preț, el a menționat că „perspectivele pentru recoltă sunt bune, dacă nu vor exista salturi serioase în resursele energetice sau pe alte poziții, atunci prețul nu se va schimba”.

Decizia companiei de a majora prețul pâinii a fost luată încă din aprilie. Toate lanțurile de retail și clienții companiei au fost avertizați în prealabil.

Abonează-te gratuit la Știri.md și pe Telegram pentru a nu pierde cele mai importante noutăți: https://t.me/stirimd

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării