main logo
871

O asociaţie pentru dezvoltarea comunicaţiilor şi IT, inaugurată la Bălţi

Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Informaționale (ACETI) a fost lansată vineri, 13 septembrie, la Bălţi, cu ocazia Zilei Internaționale a Programatorilor.

O asociaţie pentru dezvoltarea comunicaţiilor şi IT, inaugurată la BălţiFoto: camarazamora.com

Evenimentul a avut scopul să scoată în evidenţă semnificația profesiei de programator și rolul tehnologiei informației (IT) în diferite domenii, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Echipa ACETI numără șapte membri. Președinte al Asociației a fost desemnat Ion Bodrug, vicepreședintele Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituţională (CDSI) al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB). 

Funcția de director executiv al ACETI o va îndeplini conferențiarul universitar Mircea Petic, titular al Catedrei de matematică și informatică în cadrul USARB.

Cu ocazia lansării oficiale a ACETI, membrii Asociației au invitat organizațiile din domeniul IT din regiune să se asocieze în jurul structurii nou-create, pentru realizarea eficientă a obiectivelor comune.

„În IT am putea să investim entuziasm, timp și să promovăm companiile de profil din nordul Moldovei. Este un domeniu al viitorului, iar de interesul mare al tinerilor față de acest domeniu ne-am putut convinge la forumul de orientare profesională în IT pe care l-am organizat în luna mai curent. Ne propunem să încurajăm tinerii interesați să îndrăgească sectorul IT, începând din liceu, ca în universitate să obțină o specialitate în domeniu, iar ulterior să își aplice cunoștințele în practică, la viitorul loc de muncă”, a remarcat Ion Bodrug, președintele ACETI.

La rândul său, rectorul USARB, Natalia Gașițoi, i-a felicitat pe toți cei care au tangență cu domeniul IT, remarcând cu acest prilej rolul tot mai mare al tehnologiilor informaționale în viața de fiecare zi. 

„În societate se vorbește din ce în ce mai mult despre rolul IT și cel al educației în acest domeniu. Totuși, spre regret, probabil din cauza unor mituri, numărul celor care își leagă destinul de IT nu e atât de mare la noi. Toți cunoaștem ce viitor au tehnologiile informaționale și ce salarii sunt în acest domeniu. Să spargem stereotipul precum că e dificil să devii programator. Pentru asta e nevoie de o gândire matematică bine pusă la punct și de mentori care să te îndrume”, a menționat rectorul USARB.

În context, Sergiu Rabii, reprezentant al Proiectului de Competitivitate din Moldova al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), a subliniat că, în prezent, în Republica Moldova există circa 1.500 de locuri de muncă pentru specialiști IT, salariul lunar în sector fiind de circa 1.500 de dolari. 

Sergiu Rabii a îndemnat echipa ACETI să continue inițiativele lansate, întrucât acestea pot  fi sprijinite de mai mulți parteneri de dezvoltare ai țării noastre.

Ziua Internațională a Programatorilor marcată ieri, la Bălți, se înscrie în agenda celei de-a V-a ediții a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, organizate de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord, sub egida Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în colaborare cu mai mulţi parteneri din ţară şi de peste hotar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării