main logo
4084

Nutriţionişti: Pe masa de Revelion sunt destule 5 feluri de mâncare

Mesele de Revelion trebuie să fie momente de răsfăţ şi nu de excese. Nutriţioniştii recomandă un meniu cu multe fructe şi legume.

Nutriţionişti: Pe masa de Revelion sunt destule 5 feluri de mâncareFoto: acasa.ro

Şi hidratarea este importantă pentru a ajuta organismul să digere mâncarea. Specialiştii vin şi cu alte sfaturi utile pentru a evita situaţiile neplăcute şi pentru a putea savura în liniște din magia sărbătorilor, transmite Știri.md cu referire la tvr.ro.

Şi cum e obiceiul, dacă se cumpără mult, se şi găteşte mult. Basarabenii sunt deja faimoşi pentru mesele îmbelşugate de sărbători, iar de Revelion nu fac excepţie.

Oamenii se întrec la gătit şi la mâncat şi uită prea des că ar trebui să fie mai cumpătaţi.

Nutriţioniştii ne recomandă o masă cu cel mult cinci feluri de mâncare, iar alimentele greu de digerat să le înlocuim cu proteine uşoare. Din bugetul prevăzut pentru Revelion, ar trebui să cumpărăm mai puţine produse, dar de o calitate mai bună.

Corina Dascălu, nutriţionist: „Alegeti doar un fel de proteină animală, or carne or peşte, neapărat să aveţi o salată din crudităţi, când mă refer la saltă din crudităţi nu mă refer la salatele din maioneză.

Uite cam aşa ar putea arăta o salată sănătoasă pe masa de sărbătoare sau o puteţi pregăti a doua zi, am frunze de salată, avocado, roşii uscate, anghinare, seminţe de caju şi cânepă, am asezonat cu un pic de ulei.”

Specialiştii ne recomandă să savurăm din bucate înainte de miezul nopţii, pentru a nu ne ghiftui şi a evita astfel problemele digestive de a doua zi.

Maria Victoria Racu, medic, ANSP: „Fibrele alimentare sunt cele care ne ajută să nu suferim de acele indigestii, balonări, constipaţii. Să nu se uite de termenul de valabilitate al produselor alimentare, o salată cu maioneză se păstrează maximum 2,3 ore la temperatura camerei şi maximum 12 ore la frigider.

Să nu abuzăm de alcool pentru că alcoolul este cel care adoarme poliţistul interior, noi pierdem controlul şi ne trezeste şi o senzaţie de foame. La fiecare porţie de alcool se recomandă să se ia un pahar de apă.”

Corina Dascălu, nutriţionist: „Dacă v-aţi trezit la 9-10, încercaţi pentru următoarele ore să vă hidrataţi cu multă apă, să ajutaţi corpul să digere ce a mâncat de Revelion. Daţi pauze organismului şi încercaţi să faceţi mişcare.”

Pe lângă alcool, nici excesul de dulciuri nu este recomandat.

Maria Victoria Racu, medic, ANSP: „Dacă pur şi simplu am calcula cât zahăr se conţine în acele 5-6 ciocolate pe care le consumă copiii ar ieşi o cantitate enormă, plus pe mesele de sărbători sunt sucuri din comerţ care conţin la fel o doză mare de zahăr.

Ar fi bine să punem accent mai mult pe fructele proaspete, pe care să le punem în acele cadouri pentru copii. Pe termen scurt, copilul devine agitat.

Copilul ajunge să-i fie foame în mod constant, pe termen lung apar cariile dentare. Şi kilogramele în plus, alături cu bolile de inimă.”

Indiferent de cât şi ce este masa, cu siguranţă nu trebuie să lipsească voia bună care este de fapt condimentul principal al oricărei sărbători.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării