main logo
29544

Nuntă în cort la Strășeni. Cum arată petrecerea ca pe vremuri

Un cuplu din raionul Strășeni și-a dorit o nuntă ca pe timpuri. Așa că și-a organizat petrecerea într-un cort instalat chiar în curtea casei.

Nuntă în cort la Strășeni. Cum arată petrecerea ca pe vremuri

Mirii spun că au multe rude și că nu ar fi încăput cu toții într-o sală de banchet, potrivit protv.md.

Au lăsat moda deoparte și au făcut o nuntă în cort, ca pe vremea părinților. Maria și Fănel au spus DA nu la starea civilă, ci chiar în curtea casei.

„Familia a fost prima care a fost pentru aceasta nuntă, să readucă tradițiile înapoi”, menționează Maria Slanina, mireasa”.

„La săli lumea e mai reținută, aici sperăm să se simtă toți bine, liber”, anunță Fănel Slanina, mirele”.

Spun că o sală de banchet ar fi fost neîncăpătoare pentru cei peste 350 de invitați, așa că au închiriat un cort de la Ialoveni. 

„Vineri am adus cortul, sâmbătă am pregătit locul. Luni și marți am instalat cortul, iar miercuri covoarele, mesele”, zice mirele.

Decorul de culoare verde a fost accesorizat cu multe flori. Compozițiile în stil modern au făcut echipă bună cu țolurile moldovenești așternute pe scaunele din lemn, iar pe jos nu era marmură scumpă, ci covoare cu motive tradiționale.

„Încercăm să îmbinăm stilul vechi cu stilul nou. Acolo, la vale, avem câteva covoare de stil vechi, aici ceva mai nou”, zice Fănel Slanina, mirele”.

Locurile oaspeților la masă au fost și ele aranjate ca la restaurant, doar că scrise cu pixul pe foi. Cele peste 14 feluri de bucate au fost comandate de la un local, aduse cu un Tir frigorific Și servite de mai mulți chelneri.   

„Sunt 10 bucătărese, ele se ocupă, am făcut meniul, mi-au spus cât costă”, menționează mireasa.

„În local te înțelegi cu omul într-un fel și mesele sunt goale”, zice mirele.

Au spus nu dansatorilor profesioniști și au lăsat toată povara pe umerii vorniceilor.

„Vorniceii vor juca colacii, găina”, zice mireasa.

Mireasa a optata pentru o rochie de prințesă, sclipitoare, cusută la comandă. La cununie, însă, mirii au mers îmbrăcați în haine tradiționale. Tot în ii au venit și unii oaspeți.

„Încercăm să purtam tradițiile în continuare. Este o nunta care cu 15-20 de ani în urmă se făcea. Se reînvie tradițiile și este foarte bine”.

Horele în curtea casei, pe drum de țară nu i-a împiedicat pe nuntași să poarte rochii de seară și costum. Spun că asemenea tradiții ne reprezintă ca neam și trebuie păstrate.

„În ultimii zeci de ani nu prea au fost așa nunți frumoase. Asta e tradiție, e cel mai frumos”.

„O nuntă de gospodari. Suntem mândri că suntem oaspeți la această nuntă”.

Mirii formează un cuplu de 3 ani. Cererea în căsătorie a fost făcută la ea acasă, în ziua în care Maria s-a întors de la muncă din Italia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării