main logo
2739

Numele administratorului Unibank care a contribuit la furtul miliardului

Ruslan Grate ar fi fostul administrator special al Unibank. pe numele căruia Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală.

Numele administratorului Unibank care a contribuit la furtul miliarduluiFoto: gazetadechisinau.md

Acesta a deținut și funcția de șef adjunct de Direcție în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor în cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Este învinuit că în anul 2015 „ar fi contribuit” la eliberarea frauduloasă a peste 75 milioane lei – mijloace bănești din contul garanțiilor de stat, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

În toamna anului 2015, Comitetul Executiv al BNM a hotărât să retragă licențele de desfășurare a activităților financiare ale Băncii de Economii, Banca Socială și Unibank, ca urmare a insolvabilității acestora și altor încălcări de la prevederile legislației în vigoare, și inițierea procesului de lichidare silită a acestor bănci, în conformitate cu Legea instituțiilor financiare. Atunci, Grigorii Olaru a fost numit lichidator al Băncii de Economii, Sergiu Berghie – al Băncii Sociale, iar Ruslan Grate – al Unibank.

PCCOCS a probat implicarea lui Ruslan Grate în comiterea infracțiunii de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale. El urma să identifice proveniența mijloacelor bănești de pe conturile deponenților Unibank și să determine dacă aceștia din urmă nu sunt persoane afiliate băncii, precum și dacă mijloacele bănești de pe aceste conturi nu provin din spălare de bani din sistemul bancar. Despre aceste aspecte, administratorul trebuia să informeze „Comisia specială în scopul analizei soldurilor din conturile persoanelor fizice și juridice cu capital privat”.

„Administratorul special al Unibank a ignorat cerințele impuse și intenționat a tăinuit, în comunicarea sa cu Comisia Specială, faptul că mijloacele bănești în sumă de peste 75 milioane lei de pe conturile unei persoane juridice nerezidente, care erau blocate, provin atât de la persoane afiliate băncii, cât și din „frauda bancară” de la Banca de Economii”, a explicat PCCOCS.

Drept rezultat, a fost permisă deblocarea conturilor. Mai mult, ținând cont de faptul că, la acel moment, Unibank nu dispunea de mijloace financiare, banii au fost eliberați din contul garanțiilor garantate de stat.

„Fapta a fost comisă în condițiile în care informația cu privire la „frauda bancară” era deja cunoscută în aprilie 2015 din raportul Kroll I, în timp ce deblocarea și ridicarea banilor a avut loc în luna mai 2015”, potrivit procurorilor de caz.

Ruslan Grate a fost reținut pentru 72 de ore vara acestui an, în luna iunie. Acum, se află sub control judiciar. Procurorii PCCOCS au contestat încheierea privind aplicarea acestei măsuri, însă Curtea de Apel Chișinău a respins demersul lor. Este de menționat cu referire la legislație că infracțiunea incriminată se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Din Banca de Economii, prin intermediul Băncii Sociale și Unibank, a fost scos din sistemul bancar din Republica Moldova un miliard de dolari, și anume, prin acordarea creditelor neperformante. Cele trei bănci se află sub administrarea specială a BNM după ce s-a constatat că au fost implicate în mai multe scheme dubioase. Situația de acolo a fost investigată de către experții companiei americane Kroll, invitată în Moldova la cererea lui Iurie Leancă care a deținut funcția de prim-ministru. În prezent, totul este cunoscut ca „frauda bancară” sau „furtul miliardului”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării