233
0
Numărul tentativelor de copiat la BAC, în scădere
233
0

Tot mai puţini elevi sunt daţi afară în ultimii ani de la examenul de bacalaureat, pe motiv că sunt prinşi copiind. Potrivit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, şi numărul tentativelor de copiat este în scădere.

Foto: trm.md

În acelaşi timp, a crescut numărul elevilor care au fost scutiţi de la examen pentru rezultate bune obţinute la diverse olimpiade, primind nota 10 din oficiu, transmite Știri.md cu referire la trm.md.

Potrivit datelor oficiale, dacă în 2013, 1.133 de elevi au fost eliminaţi de la examen, în acest an doar doi tineri au fost prinşi copiind. 

De asemenea, dacă în 2015 doar 229 de elevi au avut nota 10 din oficiu, în 2019 deja de cinci ori mai mulţi elevi au fost scutiţi de examene la BAC.

Oamenii consideră că rezultatele pozitive din ultimii ani s-ar datora în primul rând faptului că elevii au început să înveţe mai bine, dar admit că şi frica de a fi prinşi copiind şi-a spus cuvântul.

„Cunoştinţele care sunt acumulate în cursul anului vor fi ori cu cameră, ori fără cameră”. „Înainte sperau să copieze, dar acum au văzut că posibilităţi sunt mai puţine şi au început să înveţe”, au spus oamenii.

Experţii în educaţie consideră că, de fapt, frica este un argument adus de cei care nu prea învaţă. 

„Eu cred că elevii noştri au devenit mai responsabili, că majoritatea din ei învaţă nu din frică, ci din dragoste şi plăcere faţă de cunoştinţe. 

Evident evaluările, inclusiv bacalaureatul, trebuie să se orienteze mai mult pe evaluarea competenţelor elevilor, nu pe capacitatea lor de a reproduce anumite cunoştinţe. 

În informatică ar fi BAC-ul susţinut la calculator, în domeniul limbilor ar fi să vedem capacitatea de comunicare, în domeniul ştiinţelor ar fi teme legate de elaborarea anumitor proiecte”, a declarat Anatol Gremalschi, expert în educaţie.

În acest an, testele de la examenele de BAC vor fi verificate până pe data de 25 iunie, iar rezultatele preliminare vor fi afişate în Centrele de Bacalaureat pe 26 iunie. 

În perioada 26 şi 27 iunie candidaţii vor avea posibilitatea să depună contestaţii. Rezultatele finale, după examinarea contestaţiilor, vor fi anunţate pe data de 4 iulie.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter