main logo
508

Numărul șoferilor amendați a scăzut în jumătate

A scăzut numărul șoferilor care au fost amendați pentru încălcările din trafic. În luna august, oamenii legii au aplicat doar trei mii de amenzi, în jumătate decât în luna iulie.

Numărul șoferilor amendați a scăzut în jumătate

Specialiștii au cel puțin două explicații: instalarea camerelor de supraveghere și vacanța, perioadă în care pe străzile Capitalei au circulat mai puține mașini. Cele mai multe încălcări se referă la condusul cu viteză excesivă, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Peste două milioane de lei. Aceasta este suma amenzilor aplicate doar într-o singură lună prin intermediul camerelor de supraveghere a traficului rutier în municipiul Chișinău. Potrivit Centrului Unic de Monitorizare, numărul accidentelor s-a micșorat, datorită camerelor instalate în șase intersecții noi, dar și a faptului că oamenii au fost plecați la odihnă. Majoritatea șoferilor sancționați au plătit amenda în decursul a 72 de ore, timp în care pot să achite doar jumătate de preț.

Pavel Apostol, șeful interimar Centrul Unic de Monitorizare și Coordonare, INP

Într-adevăr, în acele porțiuni de drum unde au fost camerele de monitorizare numărul accidentelor rutiere s-a redus. Cei care au fost responsabili, odată ce au primit scrisoarea în decurs de o zi, două sau chiar în aceeași zi sunt prezenți la monitorizare.

Datele oamenilor legii arată că luna trecută au fost înregistrate peste 3 mii de încălcări, în jumătate decât în luna iulie. Cel mai des, șoferii au depășit limita de viteză. În schimb, cazurile ce țin de trecerea la culoarea roșie a semaforului s-au diminuat.

Pavel Apostol, șeful interimar Centrul Unic de Monitorizare și Coordonare, INP

Odată ce a fost întocmit procesul verbal, persoana are o lună de zile ca să achite acea amendă. Ulterior, ea este expediată în adresa executorului judecătoresc pentru a fi aplicată executarea silită de percepere a amenzii contravenționale.

De partea cealaltă, șoferii spun că amenzile nu sunt o soluție pentru a conduce așa cum spune legea. Însă, sunt și din cei care se fac mai disciplinați după ce găsesc în poștă scrisori de la poliție.

Am achitat. – Câte amenzi ați achitat? – Două, trei amenzi. – Dar ce ați încălcat? – Viteza. Ați devenit mai responsabil? – Nu. Am plătit amendă și asta-i.

Anul acesta două. – Dar ce ați încălcat? – Nu știu. Scrie viteza. Trebuie să mă duc să mă clarific. Care încalcă, acei încalcă și fără camere.

Eu am achitat, dar sunt totuși șoferi care nu. Dar ce ați încălcat? – Liniile.

Nici o amendă nu ați primit? – Nicio amendă. Credeți că aceste camere o să responsabilizeze șoferii? – Da, sigur.

Conform datelor poliției, luna trecută au avut loc cu 13 la sută mai puține accidente, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării