main logo
451

Numărul persoanelor care fac studii de doctorat în Moldova scade

Numărul persoanelor care fac studii de doctorat în Republica Moldova scade pe an ce trece.

Numărul persoanelor care fac studii de doctorat în Moldova scadeNumărul persoanelor care fac studii de doctorat în Moldova scade

Dacă în anul 2017 erau 1.600 de persoane, atunci în 2018 cifra s-a redus până la puțin peste 1.500 de persoane, ceea ce înseamnă o scădere 3,3%, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Din numărul total de doctoranzi, 98% au urmat programe de doctorat superior, adică ciclul III, iar trei sferturi din total erau înscriși la forma de învățământ cu frecvență redusă. Cel mai des aleg să facă studii de doctorat femeile, ponderea acestora este mai mare decât cea a bărbaților cu mai bine de 9%.

Jumătate din numărul total de doctoranzi s-au înscris la specialitățile din domeniul științelor sociale și economice. Mai puțin selectate sunt domeniile științelor inginerești și tehnologiilor, și științelor agricole. Cei mai mulți dintre doctoranzi (36%) se înscriu în categoria de vârstă 26-30 de ani, mai puțini (aproximativ 5%), fac doctoratul până la 25 de ani.

Peste 63% din numărul total studiază cu finanțare de la buget. Comparativ cu anul 2017, numărul doctoranzilor cu finanțare de la buget a crescut cu puțin peste 5%.

În anul 2018 studiile de doctorat postuniversitar au fost absolvite de 317 persoane, față de 410 persoane în anul anterior.

Tot în 2018, 36 de persoane făceau studii de post-doctorat, înmatriculate au fost 22 persoane, iar numărul absolvenților a fost de 11 persoane. Două treimi dintre post-doctoranzi sunt femei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării