main logo
784

Numărul deceselor în Moldova, în creștere. Care sunt principalele cauze

Numărul decedaților în anul 2018 a fost de peste 372 de mii de persoane, cu 432 mai mult comparativ cu anul precedent.

Numărul deceselor în Moldova, în creștere. Care sunt principalele cauze

Cele mai multe decese au fost cauzate de bolile aparatului circulator, urmate de tumori maligne, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md

Printre cauzele deceselor s-au mai regăsit: bolile aparatului digestiv, accidentele, intoxicaţiile şi traumele, bolile aparatului respirator şi altele. Datele se regăsesc într-un comunicat al Biroului Național de Statistică (BNS). 

Potrivit BNS, mortalitatea masculină, specificată pe cauze de deces, diferă de cea feminină. „Supramortalitatea feminină” s-a înregistrat numai în cazul bolilor aparatului circulator. În structura mortalității femeilor, ponderea deceselor din această cauză este de 1,3 ori mai mare decât cea a bărbaților.

„Supramortalitatea masculină” a fost de 3,6 ori mai mare în cazul accidentelor, intoxicațiilor şi traumelor. De 2,1 ori mai mare în cazul bolilor aparatului respirator și de 1,3 ori mai mare în cazul tumorilor maligne.

Mortalitatea generală pe cauze de deces diferă destul de semnificativ şi în profil teritorial. Decesele cauzate de boli ale aparatului circulator au fost mai pronunțate în partea de Nord a Republicii Moldova, cele cauzate de tumori maligne au fost atestate într-un număr mai mare în municipiul Chișinău și UTA Găgăuzia.

Cele mai multe decese cauzate de boli ale aparatului digestiv au fost înregistrate în zona centrală a ţării. În acest context, cel mai înalt nivel al mortalității provocat de cauzele externe s-a înregistrat în reginele de dezvoltare Centru și Sud. În aceste regiuni sunt observate și cele mai multe decese cauzate de boli ale aparatului respirator.

Evoluția evenimentului demografic arată că pe parcursul anilor 2014 și 2018 au avut loc atât creșteri a numărului persoanelor decedate cât și descreșteri. O creștere mai semnificativă s-a observat în anul 2014, iar diminuarea mai vizibilă s-a înregistrat în anul 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării