main logo
1080

Noul val de produse care încălzesc tutunul în loc să-l ardă

Un nou val de produse din tutun, care nu ard tutunul, ci îl încălzesc, au început să acapareze piața.

Noul val de produse care încălzesc tutunul în loc să-l ardăNoul val de produse care încălzesc tutunul în loc să-l ardă. Foto: playtech.ro

Ce-i drept, aceste țigarete sunt puțin mai sigure decât cele tradiționale, dar dispozitivele lor produc un număr de compuși potențial dăunători, ba chiar unele substanțe sunt cancerigene, scrie Playtech.

Producătorul de țigări Philip Morris International a dat drumul dezvoltării noilor produse din tutun care nu ard, iar dispozitivul IQOS este unul dintre cele două produse populare. iFuse de la British American Tobacco e încă o alternativă la funatul clasic. În timp ce e-țigaretele folosesc lichid cu nicotină, noile dispozitive conțin tutun pe care îl consumi prin încălzire, la o temperatură suficient de ridicată pentru a crea vapori, dar nu și fum.

Comitetul de Toxicologie (COT), care oferă consultanță științifică independentă guvernului britanic, este unul din primele grupuri oficiale care studiază profilul de risc al produselor termice care nu ard. Raportul său a constatat că persoanele care folosesc astfel de produse au fost expuse de la 50 până la 90% la mai puține substanțe nocive și potențial dăunătoare, comparativ cu țigările convenționale.

Nu a reușit să cuantifice riscul exact față de țigările convenționale sau e-țigaretele din cauza datelor limitate. Experții au observat, de asemenea, diferențe tehnice semnificative între produse. IQOS generează o temperatură maximă de 350 grade Celsius față de 50 de grade pentru iFuse.

Dovezile sugerează că produsele încălzite care nu ard încă reprezintă un risc pentru utilizatori. Diminuat, dar tot sunt produse din tutun cu impact asupra sănătății. Agențiile și organizațiile care au sarcina de a proteja sănătatea și bunăstarea oamenilor au spus, anterior, că produsele ca IQOS sunt o alternativă mai puțin riscantă pentru fumători, însă au adăugat că dovezile nu sunt suficiente.

Vom vedea, cel mai probabil, mai multe studii în perioada următoare. Deocamdată, nimic nu e mai sigur decât renunțatul și orice produs din tutun are impact asupra sănătății tale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării