main logo
390

Noua strategie de reformare a justiției, în dezbateri publice

Ministerul Justiției (MJ) a lansat procesul de consultare publică a proiectului strategiei de dezvoltare a sectorului justiției pentru 2019-2022.

Noua strategie de reformare a justiției, în dezbateri publiceNoua strategie de reformare a justiției, în dezbateri publice

În document sunt stabilite obiectivele aferente problemelor existente în cadrul sistemului, instrumentele de soluționare a acestora și impactul așteptat, transmite Știri.md cu referire la ZdG.md

„Justiția nu doar trebuie făcută, trebuie să se și vadă că s-a făcut justiție”. Acesta este motto-ul prin care începe documentul care propune conceptul de reformare a justiției. Strategia vizează mai multe domenii și prevede, printre altele, „revizuirea procedurilor de executare a hotărârilor judecătorești, regândirea și, după caz, consolidarea normelor privind organizarea și funcționarea profesiilor conexe sectorului justiției: notari, avocați, executori judecătorești, experți judiciari, mediatori, administratori autorizați, traducători/interpreți sau reforma procuraturii, a organelor de administrare a acesteia, a statutului procurorilor, crearea și fortificarea procuraturilor specializate”.

„Fiind luat în considerare faptul că prin strategia anterioară s-a intervenit cu modificări substanțiale de ordin legislativ și restructurări instituționale, în continuare eforturile urmează a fi focusate cu preponderență pe componenta de punere în aplicare efectivă a modificărilor legislative şi instituţionale”, se precizează într-un comunicat de presă al MJ la subiect. „Noul document de politici definește drept obiectiv general fortificarea sectorului justiției încât acesta să fie accesibil, transparent, eficient și responsabil. Atât obiectivul general, direcțiile strategice cât și obiectivele specifice țintesc problemele critice și vulnerabilitățile sectorului justiției atestate în rapoartele de evaluare, dar și în discuțiile cu actorii din sector. Respectiv, sunt concentrate pe asigurarea coerenței și continuității reformelor precedente, pe modernizarea în continuare a sectorului, sporirea eficienței, calității și accesului la sistemul judiciar, precum și se orientează spre noile tendințe moderne abordate în domeniul justiției de mai multe structuri europene”, anunță MJ.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării