main logo
16665

Nou deepfake cu Maia Sandu: Actorii americani îi cer demisia

Deepfake-urile cu Maia Sandu devin tot mai ingenioase. Pe rețelele de socializare au apărut filmulețe cu mai multe celebrități americane care îi cer demisia șefei statului.

Nou deepfake cu Maia Sandu: Actorii americani îi cer demisiaColaj: știri.md

Printre vedetele de la Hollywood se numără Eric Roberts, Brian Baumgartner, Xzibit, Dolph Lundgren, Lindsay Lohan care îndeamnă societatea să o dea jos pe Sandu, transmite Știri.md.

„Noi, vedetele de la Hollywood, sprijinim poporul moldovean în dorința lui de a te răsturna, Sandu. Ne alăturăm flashmobului #DavaiteSkinemSandu (Dați-o jos pe Sandu)”, se arată în textul spus de staruri.

Deepfake-ul ar fi fost creat prin intermediul aplicației Cameo.

Farsa a fost analizată de Digital Forensic Research Lab (DFRLab), o unitate a institutului Atlantic Council, de la Washington. Autoarea unui raport pe această temă, Victoria Olari, a spus Europei Libere că farsorii nu au vrut neapărat să convingă oamenii că apelurile sunt autentice, ci mai degrabă să încerce terenul pentru manipulări mai grave, poate înaintea alegerilor prezidențiale din toamnă.

Într-o reacție pentru Știri.md Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintelui Republicii Moldova, a declarat că imaginile sunt un „Exemplu de dezinformare, care ia turații mai mai și tot mai absurde. Avem încrederea că cetățenii Republicii Moldova nu se vor lăsa manipulați de știri și conținut mediatic fals”.

Exemplu de dezinformare, care ia turatii mai mai si tot mai absurde. Avem increderea ca cetățenii Republicii Moldova nu se vor lăsa manipulați de știri și conținut mediatic fals

Amintim că acesta nu este singurul deepfake cu Maia Sandu. Primul deepfake a apărut la începutul lunii noiembrie, pe Facebook în care Maia Sandu apare îmbrăcată în negru și cu capul acoperit, ținând un discurs.

Imediat după apariția deepfake-ului, administrația Președinției a declarat că acesta a fost distribuit de o grupare criminală.

Ulterior, Guvernul R. Moldova a sesizat Meta despre deepfake-ul cu Maia Sandu apărut pe Facebook și sponsorizat de grupul „Moldova Prietenoasă”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării