main logo
531

Noile organe de conducere Moldasig vor fi aprobate în septembrie

Administratorul temporar al societăţii de asigurări "Moldasig", numit de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), va desfăşura pe 6 septembrie o adunare generală extraordinară a acţionarilor.

Noile organe de conducere Moldasig vor fi aprobate în septembrieFoto: logo.press.md

Surse din cadrul conducerii CNPF au comunicat agenţiei Infotag că la adunare va fi aleasă noua componenţă a organelor de conducere ale companiei de asigurări "Moldasig" - Consiliul administrativ şi Comitetul de conducere (organul executiv), transmite Știri.md.

În prezent, 80% din acţiunile companiei se află în mâinile autorităţii de reglementare, care a introdus administrarea externă în companie, numindu-şi administratorul cu un salariu lunar de 50 de mii de lei. 

Interlocutorul agenţiei a atras atenţia asupra faptului că şi acţiunile rămase, în principiu, aparţin statului, deoarece sunt deţinute de întreprinderile de stat "Calea Ferată din Moldova", "Poşta Moldovei", precum şi de Banca de Economii (BEM), aflată astăzi în proces de lichidare. 

"Iată de ce se poate spune că reprezentanţii statului urmează să aprobe noile organe de conducere ale companiei de asigurări "Moldasig", a spus sursa.

După cum am informat anterior, 80% din acţiunile companiei au fost vândute mult timp pe piaţă, timp în care preţul lor a scăzut până la 30 de lei per acţiune. 

Emitentul a emis aceste acţiuni în conformitate cu prescripţia autorităţii de reglementare a pieţei, care a blocat acţiunile acelor proprietari care au încălcat legislaţia moldovenească prin faptul că nu au prezentat informaţia necesară despre ei înşişi.

CNPF a propus grupului de acţionari care deţin 80% din acţiunile companiei să le vândă unui alt investitor în termen de trei luni, după care aceste valori mobiliare au fost supuse anulării. 

Ulterior, a fost emisă o nouă emisiune de acţiuni în aceeaşi cantitate, cu plasarea acestora spre vânzare pe piaţa publică a Moldovei.

După mai multe încercări de a vinde acţiunile, CNPF a permis emitentului să scadă preţul lor, considerând că costul mai mic al acţiunilor va atrage atenţia investitorilor. 

Pe piaţă s-a atestat o situaţie destul de curioasă cu vânzarea acţiunilor "Moldasig", când aceleaşi valori mobiliare erau propuse la preţuri diferite.

"Administratorul BEM le vinde la preţul de 260 lei per acţiune, în timp ce un alt pachet de aceleaşi acţiuni este oferit la preţul de 30 lei per acţiune", a spus participantul profesionist al pieţei.

Experţii pieţei de asigurări consideră că statul a ratat momentul când trebuia să-şi concentreze eforturile pentru a uni activele în câteva companii de asigurări care au legături cu oligarhii şi să acţioneze după exemplul Băncii Naţionale, care, în pofida tuturor dificultăţilor, a reuşit să găsească investitori pentru activele toxice în trei bănci ale Moldovei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării