main logo
1594

Noi scumpiri: Tarifele cerute de Termoelectrica de la 1 noiembrie 2021

Termoelectrica a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor de către Termoelectrica SA cu aplicarea din 1 noiembrie 2021.

Noi scumpiri: Tarifele cerute de Termoelectrica de la 1 noiembrie 2021Foto: știri.md

Într-un comunicat remis presei, Termoelectrica precizează că necesitatea ajustării extraordinare este influențată de majorarea prețurilor la gazele naturale procurate cu circa 115,3 % (de la 4.018 lei/1000 m3 fără TVA la 8.650,2 lei/1000 m3 fără TVA), transmite Știri.md.

"Actualmente, Termoelectrica SA aplică din martie 2020 prețul la energia electrică produsă de 116 bani/kWh (fără TVA) și tariful pentru energia termică – de 1.122 de lei/Gcal (fără TVA), fiind inclus în structura tarifelor prețul de procurare a gazelor naturale de 4.018 lei/1000m3.

Conform estimărilor Termoelectrica SA, prețul pentru energia electrică produsă ar urma să crească cu 1,21 bani/kWh, până la 237 de bani/kWh (fără TVA), iar tariful pentru energia termică livrată consumatorilor ar urma să crească cu 650 de lei/Gcal, până la 1.772 de lei/Gcal (fără TVA).

Ajustarea tarifelor în regim de urgență are drept scop neadmiterea acumulării datoriilor și intrarea în incapacitate de plată din cauza neacoperirii consumului de gaze naturale din structura tarifelor în vigoare, deoarece Termoelectrica SA procură circa 32,7 la sută din tot volumul de gaze naturale furnizate de S.A. Moldovagaz", se arată în comunicat.

Menționăm că, compania Termoelectrica, care produce aproximativ 16% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, are acum un tarif de 1,16 lei kw/h. Dacă se va accepta solicitarea prezentată astăzi la Agenția Națională de Reglementare în Energetică, un kw/h produs de Termoelectrica va costa 2,37 lei. Acesta nu va fi, însă, tariful pentru consumatorii finali.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării