main logo
10063

Noi săpături în Chișinău. Ce au descoperit arheologii la USM

La Universitatea de Stat din Moldova au loc săpături arheologice.

Noi săpături în Chișinău. Ce au descoperit arheologii la USMFoto: Știri.md

Potrivit martorilor oculari, acestea au loc în fața blocului central al universității, transmite Știri.md.

În perioada interbelică, în acel loc ar fi fost o unitate de pompieri.

Amintim că, pe parcursul anului 2022, dar și la începutul acestui an au avut loc mai multe descoperiri și săpături arheologice pe întreg teritoriul municipiului Chișinău.

Mai exact, în luna martie curent a fost descoperit un caldarâm pe strada 31 August 1989 în timpul lucrărilor de reparație a străzii. Arheologii au început lucrări de identificare a originii pavajului și s-a descoperit că acesta ar data din perioada când la cârma Chişinăului era Carol Schmidt, în perioada 1877-1903. Trecătorii au rămas impresionați de vestigiul de sub asfalt.

Acum un an, în luna mai 2022, au fost descoperite câteva trepte, dar și un beci, care are aproximativ 230 de ani, pe bulevardul Grigore Vieru din Capitală, la Casa Toadere Sabău, în care a locuit Mitropolitul Basarabiei Gavriil Bănulescu-Bodoni. Săpăturile arheologice au fost începute în toamna anului 2021 și au scopul de a scoate în valoare vestigiile arheologice ale celei mai vechi clădiri din Chișinău (1795) și pentru a scoate la suprafață ruinele Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

În urma lucrărilor arheologice care au avut loc pe bulevardul Grigore Vieru, a urmat și descoperirea intrării în pivnița casei Mitropolitul Basarabiei Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării