main logo
387

Noi reglementări privind auditul intern în cadrul instituțiilor publice. Ce prevede documentul

Subdiviziunile de audit intern din cadrul ministerelor, autorităților publice locale de nivelul II, CNAS și CNAM vor fi create din cel puțin trei unități de personal.

Noi reglementări privind auditul intern în cadrul instituțiilor publiceNoi reglementări privind auditul intern în cadrul instituțiilor publice

Până acum, norma legală obliga autoritățile să instituie asemenea subdiviziuni, în limita statelor de personal, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md

Prin urmare, în majoritatea instituțiilor au fost create subdiviziuni dintr-o singură unitate, care nu adus plus valoare entităților, specifică Ministerul Finanțelor. Modificarea legislativă se găsește într-un proiect aprobat, recent, de către Guvern.

Conducătorul subdiviziunii de audit intern va fi obligat să dețină certificat de calificare în domeniul auditului, așa încât să poată fi recrutate și încadrate în sistem doar persoane care dețin competențe și pregătire profesională adecvată. Totodată, entitățile publice care nu vor avea posibilitatea să instituie subdiviziuni de audit intern vor putea să contracteze astfel de servicii.

Proiectul mai prevede că auditul intern va asigura evaluarea proceselor cu risc sporit din sistemele financiar – contabil, achiziții publice, administrare a activelor, juridic și tehnologii informaționale cel puțin o dată la trei ani.

De asemenea, autoritățile publice centrale și locale vor fi responsabile pentru asigurarea coordonării și monitorizării implementării și menținerii sistemelor de control intern managerial în entitățile subordonate. Această prevedere va produce schimbări benefice asupra modului de organizare a sistemelor de control intern, dar și a procesului de raportare către Ministerul Finanțelor a situației privind funcționarea acestora, anunță autoritățile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării