main logo
1263

Noi ipoteze privind incidentul de la un bloc energetic al Termoelectrica

Comisia externă de expertiză în cazul Termoelectrica a emis câteva ipoteze privind incidentul de la blocul energetic nr. 3 din cadrul Centralei electrice cu Termoficare nr. 2, sursa I.Membrii Comisiei au stabilit că fisurarea conductelor sistemului de circulație a lichidului de răcire a avut loc în zona conexiunii conductei cu corpul generatorului.

Noi ipoteze privind incidentul de la un bloc energetic al Termoelectrica

Astfel, reieșind din aceasta, în cadrul ședinței de astăzi au fost conturate câteva ipoteze privind cauzele producerii incidentului, care urmează a fi cercetare în continuare:

  • Acționarea sarcinilor mecanice asupra generatorului - vibrații și rezonanța mecanică, dat fiind faptul că generatorul se afla de câteva ore în regim de pornire și încă nu a ieșit la regimul său nominal;

  • Impactul îmbinării prin sudură cu arc electric a conductei sistemului de răcire cu corpul generatorului (statorului), dat fiind faptul că sudura cauzează tensiuni și deformații în structura metalelor;

  • Influența hidrogenului asupra proprietăților mecanice a metalului conductei sistemului de răcire, dat fiind faptul contactul îndelungat al suprafeței exterioare a conductelor cu hidrogenul (водородное форсированное охлаждение). La generatoarele de tipul TВФ agentul de răcire al înfășurărilor este hidrogenul, care la rândul său este răcit cu agentul de răcire - apa.

„Pentru următoarea etapă a fost agreat să fie formulate sarcinile tehnice în vederea efectuării încercărilor de laborator (mecanice și chimice) asupra unei mostre de conductă a agentului de răcire afectată de fisurare”, se arată în comunicatul Comisiei, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

Anterior, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat la 1 decembrie, că incidentul de la Termoelectrica urmează să fie investigat. În acest sens a fost deschisă o anchetă internă. În plus, Consiliul de administrare a instituției a dispus formarea unei comisii externe cu experți din societatea civilă și mediul academic.

Despre incidentul respectiv Termoelectrica a anunțat la data de 17 noiembrie 2022, afirmând că a avut loc oprirea avariată a blocului energetic nr. 3, cu sarcina electrică de 18 MW. Oprirea s-a întâmplat ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului: protecția diferențială transversală, protecția diferențială longitudinală protecția  de punere la pământ.

Amintim că, la 28 noiembrie curent, Platforma DA a anunțat că a făcut un denunț la Procuratura Generală legat de negocierile privind reparația blocului 3 al Termoelectrica. Potrivit membrilor formațiunii politice, compania care a efectuat lucrările de reparație ar fi fost favorizată de către Termoelectrica și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării