47 563
3
Noi detalii în cazul mamei din Ungheni, moartă după ce a născut gemeni
47 563
3

Cazul mamei de 25 de ani din Ungheni, care a murit la naștere după ce a adus pe lume gemeni, a devenit strigător la cer.

Foto: a1.ro

Rudele acesteia acuză medicii de malpraxis. Iar ministerul Sănătății a creat o comisie de anchetă pentru a afla cauza decesului, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Astăzi, avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, şi Ion Iliciuc, profesor universitar USMF ”Nicolae Testemiţanu”, au explicat de ce depinde rezultatele unei anchete făcute de Ministerul Sănătății şi cât de pregătit este sistemul să reacționeze la astfel de cazuri.

"Ceea ce se întâmplă este foarte trist. Când în sec XXI avem condiții și aparatură contemporană să decedeze o mamă într-un centru raional unde sunt medic, nu este clar de ce toate se tărăgănează până când medicina nu are ce face. Mie mi se pare că noi întârziem, nu facem profilaxia cum trebuie, nu ne gândim la consecințele care apar în așa cazuri. 

Cred că dacă mama era operată la timp și se făceau toate ce trebuie, nu se ajungea la acest caz. Nu vreau acum să învinuiesc toți medicii și toată medicina, dar aici este un caz strigător la cer. Sunt cazuri când decedează, se creează comisii și se stabilește ori mama este vinovată ori pacienta nu s-a adresat la timp, numai nu noi specialiștii. Nu putem da vina pe un singur medic, aici sistemul este de vină", a zis Ion Iliciuc.

"Este grav ce se întâmplă. Acest caz ne vorbește despre lacunele din sistem, despre profesionalismul medicilor, despre calitatea cum pregătim medicii. În acest caz este o problemă destul de complicată, trebuie de văzut fișa gravidei, trebuie să urmărim care au fost serviciile puse la dispoziția acestei mame. 

Guvernul și-a asumat câteva categorii de persoane care și-a asumat din bugetul cheltuielilor medicale gratuite. Trebuie să urmărim care a fost calitatea prestată a serviciilor după naștere. Doamna Ministru a spus foarte clar că este demarată o anchetă internă, iar aceasta va demonstra dacă este vorba de abaterile medicale și nicidecum nu va spune că este vorba de malpraxis.

Ministerul în cazul anchetei de serviciu va stabili dacă medicul are vreo vină în acest caz și va trebui să vină cu o concluzie foarte clară ce s-a întâmplat de a survenit moartea acestei persoane. Apare întrebarea de ce după trei zile mama a fost transportată la spitalul republican și nu mai înainte. Ministerul, în rezultatul acestei comisii, trebuie să decidă ce face, dacă este medicul vinovat, urmează să îndeplinească ancheta disciplinară sau va trebui să fie trimise materialele la ancheta de servicii penale. Organul de urmărire penală va pedepsi persoana. Tatăl cu copii nu trebuie să aștepte decizia ministerului. El trebuie să se adreseze la organul de urmărire penală pentru a începe o anchetă", a spus Maia Bănărescu.

Femeia a intrat în moarte clinică, așa că pe 20 octombrie a fost transferată de urgență la Spitalul Clinic Republican din Chișinău, însă pe 21 octombrie a decedat.

Acasă, femeia mai avea o fetiță de patru anișori, iar toată greutatea și durerea a rămas doar pe soțul acesteia, care urmează singur să-și crească cei trei copii.

Rudele, prietenii și cunoscuții s-au mobilizat pentru a-l ajuta pe bărbat, iar Ministerul Sănătății a inițiat o anchetă de serviciu la Spitalul Raional Ungheni pentru a vedea circumstanțele în care a fost posibilă agravarea stării de sănătate a femeii, dar și decesul acesteia, întrucât rudele susțin că vinovat ar fi medicul care a primit nașterea.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter