main logo
931

Noi demisii: Cine sunt cei cinci judecători care au renunțat la funcție

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au acceptat astăzi, 13 noiembrie, cererile de demisie a cinci judecători, dintre care doi sunt de la Curtea de Apel Chișinău.

Noi demisii: Cine sunt cei cinci judecători care au renunțat la funcție

Potrivit președintelui CSM, Victor Micu, la baza demisiilor unor judecători ar sta proiectul sistemului unitar de salarizare în sectorul bugetar, care prevede micșorarea salariilor pentru judecători, lucru infirmat de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, care susține că niciun bugetar nu va avea un salariu mai mic decât în prezent, în urma reformei salarizării, transmite Știri.md cu referire la ZdG.

Din noiembrie 2017, Tudor Berdilă a activat în calitate de judecător la Curtea de Apel Cahul. Cererea de demisie a fost examinată în lipsa sa și a fost acceptată de membrii CSM.

În ultimii patru ani Marina Galupa a făcut justiție la Judecătoria Leova și Curtea de Apel Comrat. În 2013, pe numele Marinei Galupa, care activa în calitate de avocată, a fost depusă o plângere penală de către un papucar, pe motiv că într-un dosar de judecată, aceasta și clienta sa, o grefieră de la Judecătoria Cahul,  ar fi prezentat probe false. Judecătoarea a negat că ar fi fost vorba despre un fals în acte. În 2015, Procuratura Generală semnala că Procuratura şi Inspectoratul de Poliţie din oraşul Taraclia au tergiversat ancheta pe acel dosar.

Ludmila Ouș, a fost reținută la 23 octombrie, curent, în dosarul mitei pentru judecători, împreună cu alte patru judecătoare. Ouș a făcut parte din completul de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, care în noiembrie 2016 au hotărât să mențină condamnarea fostului premier, Vlad Filat.

O altă judecătoare de la Curtea de Apel Chișinău care și-a depus astăzi cererea de demisie este Maria Moraru.  Începând cu anul 2012, Maria Moraru activează în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. În 2013, ZdG a scris despre castelul de milioane al judecătoarei.

O altă cerere de demisie a fost depusă de judecătoarea Ana Albu, de la Curtea de Apel Bălți.Judecătoarea Ana Albu a intenționat anterior să plece din sistemul judiciar în anul 2016, după ce a fost făcut public un proiect de lege prin care judecătorilor urma să li se retragă privilegiile de care beneficiază în prezent la pensionare. Ulterior, însă, judecătoarea și-a retras cererea de demisie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării