main logo
588

Noi abuzuri la Tiraspol: Tehnică militară, în suburbia orașului Bender

Chișinăul a semnalat, la ședința de joi a Comisiei Unificate de Control, alte încălcări grave comise de către pretinsele formațiuni armate transnistrene în Zona de Securitate contrar protocoalelor existente.

Noi abuzuri la Tiraspol: Tehnică militară, în suburbia orașului BenderFoto: moldova.org

Un prim caz se referă la instalarea unilaterală a unui post de grăniceri transnistreni, în perimetrul localității Pohrebea, în locul celui de „miliție”, transmite Știri.md cu referire la moldova.org.

În trecut, în locația menționată activa un asemenea post de grăniceri. Totuși, în urma eforturilor delegației noastre, problema a fost soluționată la 16 februarie 2012, când CUC a decis excluderea „postului de grăniceri”, controlul fiind plasat în responsabilitatea structurilor de poliție și miliție.

Cu toate că partea transnistreană invocă faptul că modificările s-au efectuat în contextul unor reforme de transferare a competențelor suplimentare către pretinsele trupe de grăniceri ale așa numitului „mgb”, acțiunile descrise contravin flagrant actelor în vigoare.

Deși atât delegația transnistreană, cât și cea a Federației Ruse au admis că subiectul trebuie discutat, la ședința curentă acestea au refuzat includerea problemei în ordinea de zi. Astfel, chestiunea dată urmează a fi propusă repetat spre examinare de către delegația Republicii Moldova la ședințele următoare.

Un alt caz semnalat de încălcare a regimului Zonei de Securitate se referă la constatarea prezenței tehnicii militare și a reprezentanților diverselor formațiuni militare în cadrul forumului „Tiras-2019” organizat pe teritoriul taberei „Dnestrovskie zori” în perioada 16-18 mai curent, în loc. Mereneşti, suburbie a orașului Bender (localitate cu regim sporit de securitate).

Chiar dacă mass-media din regiunea transnistreană a mediatizat amplu evenimentul organizat de către așa numitul „minister al apărării”, inclusiv „orăşelul militar” amenajat, expoziţia de armament etc., delegația Tiraspolului nu a prezentat în Comisie informații relevante, inclusiv nu a înștiințat în prealabil despre intențiile de a realiza o asemenea activitate.

Subiectul a fost abordat de către membrii delegației Republicii Moldova și în cadrul ședinței grupului de lucru din 14 mai curent în sediul OSCE din Bender. 

Prin urmare, delegația transnistreană s-a obligat să prezinte în cadrul următoarei ședințe informația cu privire la incidentul în cauză.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării