Nitrații din legume și fructe: Ce riscuri prezintă și cum să ne protejăm
Legumele și fructele sunt indispensabile unei alimentații sănătoase, dar, în anumite condiții, pot conține nitrați în cantități periculoase pentru organism. În sezonul pepenilor și al verdețurilor, specialiștii trag un semnal de alarmă: consumul excesiv de produse cu conținut ridicat de nitrați poate duce la intoxicații, mai ales în rândul copiilor.

Specialiștii explică că nitrații sunt compuși chimici utilizați frecvent în agricultură pentru fertilizarea solului. Ei stimulează creșterea plantelor și sporesc recolta, dar în exces pot afecta sănătatea. În organism sau în timpul păstrării alimentelor, nitrații pot fi transformați în nitriți – substanțe cu potențial toxic, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
Cele mai expuse la acumularea de nitrați sunt legumele cu frunze verzi precum salata, spanacul, sfecla roșie, ridichile, țelina, dar și unele fructe, în special dacă sunt crescute în condiții inadecvate.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) va preleva anul acesta 710 probe pentru determinarea reziduurilor de pesticide și 30 de probe pentru analiza conținutului de nitrați.
Monitorizarea se concentrează pe produse considerate cu risc mai ridicat:
- salată iceberg;
- spanac (proaspăt, congelat, conservat);
- rucola;
- salată proaspătă;
- cereale procesate pentru copii.
Nu mai sunt analizate pepenii verzi, pepenii galbeni, sfecla roșie, dovleceii și cartofii. Potrivit șefei Direcției siguranța produselor alimentare de origine non-animală din cadrul ANSA, Marina Dintiu, acestea au fost excluse în urma concluziilor Organizației Mondiale a Sănătății și Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care arată că au un conținut redus de nitrați.
Limita admisă de nitrați în pepenele verde este de 60 mg/kg, în timp ce în rucola poate ajunge până la 7.000 mg/kg, în salată – 5.000 mg/kg, iar în spanac – 3.500 mg/kg.
Totuși, în combinație cu alcool, medicamente sau alte produse, pot apărea simptome de intoxicație, mai ales la copii, care sunt mai vulnerabili.
Unii cumpărători merg la piață cu aparate speciale pentru măsurarea nitraților, dar specialista de la ANSA atrage atenția că aceste dispozitive pot induce în eroare.
„Limitele nu sunt adaptate legislației din Republica Moldova, iar aparatele trebuie calibrate și verificate metrologic pentru fiecare tip de produs în parte”, a declarat reprezentanța ANSA.
Ce faci dacă suspectezi o intoxicație?
Simptomele sunt:
- greață;
- vărsături;
- dureri de cap;
- amețeli;
- cianoză (buze albăstrui);
- stare de confuzie.
Specialiștii atrag atenția că, în cazul apariției acestor simptome, nu trebuie administrate medicamente, ci este necesară intervenția medicilor. Cetățenii sunt îndemnați să apeleze imediat Serviciul 112. Între timp, se recomandă următoarele măsuri:
- scoateți persoana la aer curat;
- dați-i apă plată (dacă este conștientă);
- păstrați alimentele consumate pentru eventuale analize;
- puteți depune o sesizare la ANSA.