main logo
441

Nicolae Ciubuc s-a întâlnit cu ONG-urile de protecție a mediului

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, s-a întâlnit ieri, 19 martie 2019, la sediul ministerului, cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale cu activitate relevantă în domeniul protecției mediului.

Nicolae Ciubuc s-a întâlnit cu ONG-urile de protecție a mediului

Potrivit Ministerului, discuția s-a axat pe  prioritățile și acțiunile ministerului pentru anul curent, în domeniul protecției mediului și a resurselor naturale, dar și asupra propunerilor de îmbunătățire a modului de lucru între MADRM și reprezentanții societății civile, transmite Știri.md.

„În domeniul mediului, suntem concentrați pe implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, inclusiv armonizarea prevederilor legislației naționale la directivele UE în domeniul vizat. 

În acest sens, pe parcursul anului trecut au fost aprobate circa 40 de acte normative în domeniul protecției mediului. 

Totodată, a fost consolidat cadrul instituțional de implementare a politicii de mediu și de control în domeniul mediului fiind create Inspectoratul pentru Protecția Mediului cu funcția de supraveghere și control ecologic de stat pe toate componentele de mediu și Agenția de Mediu cu funcția de implementare a legislației de mediu, de eliberare a actelor permisive pentru activitățile cu impact asupra mediului și de efectuare a monitoringului calității mediului, a precizat ministrul Nicolae Ciubuc, cu referire la realizările ministerului.

De asemenea, oficialul a menționat că în prezent instituția este concentrată pe elaborarea a două documente importante: conceptul privind gestionarea deșeurilor și conceptul, inclusiv, schema, de asigurare cu apă potabilă a localităților din țară. 

În cadrul discuțiilor, reprezentanții ONG au fost interesați de activitățile efectuate de minister în anul 2018, în contextul protecției și utilizării stabile a fluviului Nistru, precum și planificarea activităților pentru anul 2019.

Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova a precizat că ONG-urile de mediu din țară sunt dispuse să coopereze și să colaboreze pe acest subiect, pentru a oferi soluții viabile pentru problemele de mediu și îmbunătăți situația în acest sens.

În context, ministrul Nicolae Ciubuc a precizat că în perioada următoare va fi consultată opinia experților în vederea impactului de mediu cu referire la  construcțiile planificate pe fluviul Nistru, subliniind că: 

”Vom continua discuțiile și negocierilor cu partea ucraineană, așa încât să nu admitem agravarea situației pe fluviul Nistru. Vom oferi informații publice de la fiecare întrevedere, ședință, negocieri pe acest subiect. Consultările cu societatea civilă, ONG-urile de mediu ne vor ajuta să îmbunătățim și să contribuim la dezvoltarea sectorului de protecție a mediului”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării