main logo
1298

Nicolae Botgros a împlinit 65 de ani. Mesajele curg şiroaie

Directorul artistic şi dirijorul Orchestrei naţionale de muzică populară „Lăutarii”, maestrul Nicolae Botgros, Artist al Poporului, laureat al Premiului Naţional, considerat „magician al viorii”, împlinește astăzi 65 de ani.

Nicolae Botgros a împlinit 65 de ani. Mesajele curg şiroaieNicolae Botgros a împlinit 65 de ani. Mesajele curg şiroaie. Foto: Moldova24.info

Pe pagina sa de Facebook mesajele de felicitare curg şiroaie.

Nicolae Botgros s-a născut pe 25 ianuarie 1953, în localitatea Badicul Moldovenesc, Cahul. Este fecior de lăutar, fiu al lui Dumitru „cel strașnic”. Acesta și-a învățat copiii că trebuie să muncească, dacă vor să aibă ce mâncă a doua zi. Nicolae și cei doi frați au învățat să cânte la câte un instrument, pentru ca la nevoie să poată încropi un taraf de nuntă sau orchestră pentru baluri.

La șapte ani s-a dus la Școala de muzică din Cahul. Frecventau lecțiile luni, marți, miercuri și joi, sfârșitul de săptămână era rezervat nunților și petrecerilor. Uneori, se întâmpla ca Nicolae să adoarmă cu capul pe bancă după nopțile de nesomn și oboseală, scrie ştirilocale.md.

Mai târziu, cu banii de la mama (25 de ruble, primite pe ascuns), Nicolae Botgros a ajuns la Soroca, la Școala de iluminare culturală. Pentru prima dată a asistat la un concert de-al „Lăutarilor”. A rămas vrăjit de orchestră și nici nu bănuia că avea să i se dedice mai târziu. Tot la Soroca s-a îndrăgostit lulea de Lidia Bejenaru, care avea să-i devină soție.

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineț. În 1973 se mută la Chișinău și este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii. Considerat un „magician al viorii”, maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii”.

Maestrul a dus faima muzicii populare și a întregii țări în zeci de ţări europene, dar şi în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă. Nicolae Botgros deţine titlul de Artist al Poporului şi Cavaler al Ordinului Republicii.

În 2002, Nicolae Botgros a fost declarat dirijorul uneia dintre cele mai bune orchestre de muzică populară din întreg arealul românesc. În 2010, formația „Lăutarii” și-a aniversat 40 de ani de activitate artistică.

De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reușit să înregistreze doar două albume pentru sine și aceasta pe lângă sutele și chiar miile de materiale muzicale înregistrate cu interpreții de muzică populară.

Citeşte şi: 

Unde Botgros ar vrea să ridice două blocuri de locuit și un centru de oficii

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării