main logo
1039

NG: Trupele Rusiei vor rămâne în Transnistria indiferent de decizia ONU

Rusia nu îşi va retrage trupele din Transnistria, chiar dacă vineri Adunarea Generală a ONU va vota Rezoluţia propusă de Moldova referitor la retragerea imediată şi necondiţionată a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) de pe teritoriul ei.

NG: Trupele ruse vor rămâne în Transnistria

Potrivit Știri.md cu referire la Infotag, această opinie a fost prezentată miercuri într-un editorial al renumitei publicații ruse "Nezavisimaia gazeta".

În articol se menţionează că "Chişinăul, care până nu demult insista pe retragerea tuturor militarilor ruşi, inclusiv a beretelor albastre, acum şi-a revizuit cerinţele şi a exclus din rezoluţie pacificatorii".

"Un rol aici a avut faptul că în ultimul timp au loc negocieri active pentru reglementarea conflictului în formatul "5+2", iar aceste lucru este remarcat de OSCE şi Uniunea Europeană drept ceva pozitiv. Transnistria a devenit un participant la zona de comerţ liber a Moldovei cu Uniunea Europeană şi are succes în comerţul cu ţările UE. Recent, peste 20 de ambasadori ai statelor membre UE au vizitat Transnistria şi s-au pronunţat pentru investiţii în această regiune care se dezvoltă rapidă. În acest context, declaraţiile despre schimbarea situaţiei sunt percepute drept un pas spre destabilizare. Iar aceasta înseamnă funcţionarea defectuoasă a procesului de negocieri. OSCE, care îşi asumă meritul pentru deblocarea negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol, este puţin probabil să salute rezoluţia Chişinăului, care are motive, dar poate anula tot ceea ce a fost realizat în procesul de pace", scrie ziarul.

Potrivit publicaţiei, Chişinăul oficial s-a adresat la ONU "încă anul trecut, dar a fost refuzat". Autorităţile moldoveneşti au reiterat solicitarea şi de această dată chestiunea a fost pusă pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU.

În acelaşi timp, editorii sunt siguri că, "indiferent de votul membrilor Adunării, nu există nicio îndoială că GOTR va rămâne în Transnistria".

"În caz contrar, transnistrenii vor bloca căile ferate şi nu vor lăsa eşaloanele ruseşti să treacă. Militarii ruşi nu vor lăsa depozitele de muniţii fără pază şi batalionul forţelor de pacificare fără soldaţi. Moscova nu va da ordin trupelor sale să se retragă atâta timp cât este în vigoare acordul semnat de preşedinţii Moldovei şi Rusiei. Până acum, niciuna dintre părţile semnatare ale acestui document nu şi-a retras semnătura", se arată în articol.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării