main logo
865

Nemerenco, supărată pe Curtea de Conturi: Să vină cu explicații

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, lansează acuzații la adresa Curții de Conturi.

Nemerenco, supărată pe Curtea de Conturi: Să vină cu explicațiiFoto: știri.md

Acuzațiile țin de vaccinurile expirate. Potrivit Curții de Conturi, în R. Moldova au fost administrate mii de doze de vaccin care ar fi fost expirate, transmite Știri.md.

”Probabil fără nicio rea intenție, dar Curtea de Conturi și-a adus astăzi contribuția personală la crearea unor suspiciuni cu referire la corectitudinea realizării procesului de vaccinare și mai mult adâncind prăpastia între încrederea moldovenilor în vaccin și efortul depus de noi, medicii, în a o construi. Cu așa abordări neprofesioniste o să finalizăm cu pandemia în spațiul nostru mioritic exact prin 2050.

Respectarea cerințelor privind administrarea vaccinurilor în termeni stricți este monitorizată atât de instituțiile medico-sanitare care realizează vaccinarea, cât și de ANSP. Vaccinurile expirate, conform procedurilor, sunt retrase imediat din sala de vaccinări și nu se pot încurca nici prin eroare.

Curtea de Conturi a făcut astăzi niște constatări presupuse bazându-se pe datele extrase din Registrul de Evidență a Vaccinării pentru perioada 30.05 – 31.08.2021, când s-au realizat cele mai multe vaccinări, inclusiv maratoane de vaccinare.

Nicio doză de vaccin nu a fost și nu poate fi administrată cu termen expirat, iar colectarea și introducerea, uneori întârziată a datelor despre dozele de vaccin nu au nimic comun cu însăși administrarea dozei. La acel moment, sistemul de evidență informațional nu era suficient de dezvoltat că să evite erorile tehnice de înregistrare, în special când se înregistrau mii de vaccinuri de o instituție într-o zi.

Aceste informații au fost prezentate de către colegi Curții de Conturi și la etapa de examinare a raportului, și în cadrul ședinței de prezentare a acestuia. Ne exprimăm în continuare dezacordul față de interpretările eronate expuse în raport. Mai mult, informăm că nici într-un registru de evidență nu se regăsesc date care ar confirma concluziile Curții de Conturi. O astfel de concluzie poate fi făcută doar în baza evaluării circulației fluxului de doze de vaccin – intrare de stocuri, administrare și rebut, elementul principal fiind termenul de valabilitate, evaluare care poate ușor demonstra că aceste constatări nu sunt fundamentate.

Îmi pare foarte rău să constat că prejudiciul adus astăzi procesului de vaccinare este mult prea înalt ca să fie tratat atât de simplist. Și în funcția Curții de Conturi nu intră așa atribuții ca verificarea procedurilor clinice, pentru care dumnealor nu dispun de competențe.

Așa și trăim. Fiecare cu turta sa.

PS Cerem Curții de Conturi, care a pus pe jar o țară întreagă, discreditând cu aceasta și procesul de vaccinare, și munca personalului medical, să vină cu explicații ce proceduri și standarde operaționale de administrare a vaccinului a evaluat încât să-și permită așa declarații iresponsabile”, scrie Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Raport: Circa 7.000 de doze de vaccin expirate, administrate în Moldova

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării