main logo
1053

Nemerenco: Majoritatea spitalelor din țară sunt asigurate cu generatoare

În prezent, din cele 59 spitale republicane, municipale și raionale doar Spitalul de Psihiatrie din Bălți și cel din Orhei, și două spitale municipale nu dispun de niciun generator, susține ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

Nemerenco: Majoritatea spitalelor din țară sunt asigurate cu generatoare

Cu toate acestea, în perioada în care a fost deconectat curentul electric nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun, iar operațiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor. La fel, au lucrat ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă, a spus Nemerenco, transmite Știri.md cu referire la replicamedia.md.

15 spitale sunt asigurate cu generatoare care acoperă întreaga capacitate a spitalului. Celelalte dispun de generatoare care acoperă cu curent electric secțiile de terapie intensivă, blocurile de operații, centrele perinatale, unele echipamente de laborator și diagnostic, fapt ce asigură evitarea unor riscuri majore în cazuri similare celui de astăzi”, a declarat ministra.

În total, pe țară spitalele dispun de 77 generatoare de diferită capacitate. Totuși, este nevoie încă de minim 55, iar responsabilii din cadrul MS au identificat partenerii care vor ajuta în acest sens, a adăugat ea.

Șefa MS a precizat că unele spitale se confruntă cu probleme la conectarea lor (manuală și nu automată), etc., inclusiv din cauza stării rețelelor electrice în spitale ceea ce, adaugă ministra, a fost o barieră serioasă în procesul instalării celor 17 generatoare donate ministerului de către Guvernul Franței, distribuite la 17 spitale republicane, municipale și raionale.

„Nu s-a înregistrat niciun caz ieșit din comun în urma deconectării electricității, operațiile au continuat sub includerea automată a generatoarelor, ventilatoarele și monitoarele în secțiile terapie intensivă au lucrat. Facem tot posibilul ca să suplinim necesarul lipsă într-un timp cât mai scurt, dar trebuie să cunoașteți că procesul de instalare și conectare a unui întreg spital la generator e unul foarte anevoios din cauza rețelelor electrice vechi, dispersate, izolate”, a menționat Ala Nemerenco.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării