main logo
655

Nemerenco, despre incidentul de la Psihiatrie: Specialiștii sunt în discuții

Ministerul Sănătății nu a venit, deocamdată, cu soluții la raportul prezentat acum două săptămâni de Avocatul Poporului, în legătură cu incidentul de la Spitalul de Psihiatrie. Dar ministra Ala Nemerenco susține că specialiștii sunt în discuții cu Ministerul Justiției.

Nemerenco, despre incidentul de la Psihiatrie: Specialiștii, în discuții

Șefa de la Sănătate nu a explicat cum se explică faptul că în secția respectivă erau internate persoane care nu au probleme psihice și nu au nevoie de tratament în staționar, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

Întrebată de jurnaliști cum comentează neregulile depistate de Avocatul Poporului, ministra Ala Nemerenco a declarat că în prezent, specialiștii din Sănătate sunt în proces de discuții cu cei din Justiție. Și asta pentru că, în Spitalul de Psihiatrie sunt internate persoane cu dereglări psihice, găsite vinovate pentru diferite crime. Reacția ministrei vine după ce, Avocatul Poporului a efectuat o inspecție în instituția medicală în urma incidentul de acum cinci luni când mai mulți pacienți, influențați de un bărbat condamnat la detenție pe viață, s-au baricadat în saloane și au dat foc la saltele. Ala Nemerenco susține că astfel de incidente ar putea fi prevenite dacă ar fi mai mulți angajați calificați.

În urma inspecției, Ombudsmanul a scos la iveală mai multe nereguli la Spitalul de Psihiatrie. Cea mai gravă este că bărbatul care i-a influențat pe ceilalți pacienți să se revolte nu ar prezenta semne clinice pentru o maladie psihică, care necesită un tratament cu internare „Și, probabil, nu trebuia să fie plasat în secția nr.10 a IMSP SCP Codru. Acesta din urmă ar fi trebuit să-și ispășească pedeapsa privativă de libertate pe viață în penitenciar, cu asigurarea tratamentului medicamentos necesar și implicarea lui în programe cognitiv-comportamentale cu scopul de a corectarea comportamentul disfuncțional – fapt menționat și de către IMSP SCP Codru”, se arată în raportul publicat acum două săptămâni.

Ombudsmanul a mai constatat că pacienților, dar și personalului medical nu le sunt respectate drepturile și nu sunt în siguranță. Acum câteva zile, Procuratura Generală a anunțat că s-a autosesizat și a dispus pornirea urmăririi penale pe marginea acestui caz. Instituția medicală nu a comentat, până acum, incidentul.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării