416
0
Nemerenco, despre asigurările sociale: Cetățenii achită 70 la sută
416
0

Deși cetățenii Republicii Moldova beneficiază de polițe de asigurare, 70 la sută din plățile pentru sănătate la noi în țară sunt achitate din buzunarele oamenilor, atât oficial, cât și neoficial. Cel puțin astfel arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.

Despre aceasta a declarat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, într-o discuție cu directorul CNA, Ruslan Flocea, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„Instituțiile medicale au obligația de a fi un exemplu de integritate și transparență. Este binevenită informarea și instruirea medicilor pe segmentul de anticorupție și integritate, dar este necesar ca această informare să acopere și segmentul populației care trebuie să conștientizeze că practica plăților medicale neoficiale este una ilegală, iar în virtutea sistemului existent de asigurare medicală obligatorie, cetățenii beneficiază de servicii medicale gratuite”, a declarat ministrul Ala Nemerenco în cadrul dialogului.

Totodată, în cadrul întâlnirii, s-a vorbit despre dosarul penal investigat de către ofițerii CNA privind desfășurarea licitației și achiziției publice pentru procurarea insulinei (biosimilarul Strim). 

În urma discuțiilor s-a convenit că ambele autorități vor lua măsurile de rigoare în vederea elucidării tuturor circumstanțelor acestui caz și depistării schemelor de achiziții publice trucate și netransparente în care au fost implicați funcționarii din sistemul medical.

În același context, Ruslan Flocea a menționat că sistemul de sănătate este o prioritate pentru CNA. Eradicarea practicilor de colectare a plăților directe din buzunarul cetățenilor este unul din principalele obiective, pe care și le poate asuma CNA în comun cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), dat fiind faptul că populația îşi exprimă tot mai des nemulțumirea față de acest fenomen ilegal.

La finalul întrevederii, ministra Sănătății și directorul CNA au convenit să-şi fortifice capacitățile instituționale, în vederea pregătirii unor formatori din cadrul celor două instituții, precum și îmbunătățirea conlucrării la capitolul monitorizării corectitudinii elaborării caietelor de sarcini și procedurilor de achiziție.

Citește și
article image
Nemerenco: Radu a făcut lobby direct pentru industria...
0
454
article image
Ala Nemerenco răspunde Consiliului Raional Rezina:...
0
200
article image
Consiliul Raional Rezina, către Nemerenco: Concluzii din...
1
262
article image
Copil din Rezina, filmat cum e impus de mamă să se sinucidă
6
27817