main logo
421

Neajustarea tarifelor îi determină pe veterinari să renunțe la profesie

Tarifele pentru serviciile prestate de către medicii veterinari nu au fost ajustate din 2007.

Neajustarea tarifelor îi determină pe veterinari să renunțe la profesieNeajustarea tarifelor îi determină pe veterinari să renunțe la profesie

Președintele Asociației Republicane a Medicilor Veterinari din Moldova, Nicolae Starciuc, a declarat pentru IPN că, de atunci, costul medicamentelor de care trebuie să dispună un medic veterinar în activitatea sa a crescut esențial, iar neajustarea tarifelor îi determină pe mulți să renunțe să mai profeseze, transmite Știri.md

Situația este mai complicată în cazul medicilor veterinari oficiali, angajați în cadrul direcțiilor raionale. Salariul unui începător este de 2.200 de lei și e timpul să crească de cel puțin două ori, menționează Nicolae Starciuc.

Președintele Asociației Republicane a Medicilor Veterinari s-a referit și la deficitul de cadre, spunând că sunt medici veterinari de liberă practică care deservesc 7-12 localități. Dacă anual absolvă facultatea în jur de 40 de medici veterinari, se angajează doar câțiva. Din cauza salariilor mici, tinerii specialiști nu văd perspectivă în acest domeniu. Vârsta medie a medicilor veterinari este de 50-55 de ani, afirmă Nicolae Starciuc.

„Sunt chestiuni care trebuie de discutat, de negociat, de făcut un regulament intern ce ține de unele activități, e o chestie care, pur și simplu, noi trebuie să ne așezăm să discutăm cu reprezentanții din teren, din Agenție, din asociații, pe mai multe niveluri, ca să ieșim la ceva, ca să îmbunătățim măcar oleacă condițiile de activitate și starea materială a medicilor veterinari”, a spus Nicolae Starciuc.

Legea cu privire la exersarea profesiei de medic veterinar, adoptată în primă lectură, prevede crearea Colegiului medicilor veterinari, în competența căruia va intra atestarea medicilor. Medicii vor trebuie să adune anual 120 de puncte ca să fie atestați pentru exercitarea activității în anul viitor. Ca să acumuleze punctele, vor trebui să participe la simpozioane, conferințe științifice, să aibă publicații științifice.

Președintele Asociației Republicane a Medicilor Veterinari crede că, până a aplica legea, e nevoie să fie create condiții, ca medicii să poată acumula aceste puncte. „Să pui din start credite și să atești vreo 70% din medicii veterinari, cine o să lucreze? Sunt multe nuanțe de discutat”, a comentat Nicolae Starciuc.

În Republica Moldova sunt în jur de 350 de medici veterinari de liberă practică și 1.200 de medici veterinari oficiali.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării