main logo
2993

Natalitatea a scăzut dramatic: În unele localități nu s-a născut nimeni

Natalitatea a scăzut dramatic în ultima perioadă. Astfel, anul trecut, au apărut pe lume 27.000 de bebeluși. Ar fi cu aproape 2.400 de nou-născuți mai puțini decât în 2021, însă există multe localități în care nu s-a născut niciun suflet.

Natalitatea a scăzut dramatic: În unele localități nu s-a născut nimeniFoto: Simbol

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că fenomenul ia amploare. Una din cauzele principale ar fi migrația tinerilor, dar și faptul că, în prezent, femeile se gândesc mai întâi la carieră și apoi la familie și conceperea unui copil, transmite Știri.md cu referire la TV8.md.

Toate aceste cauze au dus la o scădere drastică a natalității în ultima vreme. Astfel, anul trecut, s-au născut 26.952 de copii, 13.910 băieți și 13.042 de fete.

Ar fi cu aproape 2.400 de bebeluși mai puțini comparativ cu anul 2021, fiind o scădere de 8%. Statistica e alarmantă, în comparație, de exemplu, cu perioada de acum 10 ani, când erau aduși pe lume în jur de 40.000 de copii. 

A crescut și vârsta medie, în care femeia se decide să nască primul copil. Cele mai multe moldovence au peste 25 de ani, atunci când aduc pe lume primul bebeluș. Iar vârsta medie a unei mame este de puțin peste 29 de ani, fiind în creștere.

Un lucru îmbucurător este că rata mortalității a scăzut cu peste 14% în 2022, comparativ cu 2021. Bolile aparatului circulator și tumorile au continuat să dețină ponderea celor mai multe cazuri de deces, ar fi cam 79%, atât în rândul femeilor, cât și în cazul bărbaților.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării