23 aug, 2019 13:35
179
0
Năstase: Fascismul și comunismul au distrus vieți și au lăsat traume
23 aug, 2019 13:35
179
0

„Nazismul și stalinismul deopotrivă au distrus vieți, familii, destine și au lăsat în sufletele supraviețuitorilor traume pe care timpul nu le va putea vreodată vindeca”, a declarat Andrei Năstase cu ocazia zilei de 23 august - Ziua Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare.

Foto: fb.com/AndreiNăstase

Știri.md prezintă mesajul integral al lui Andrei Năstase:

„Oameni buni,

Instituirea de către Guvernul Republicii Moldova a Zilei Comemorării Victimelor Tuturor Regimurilor Totalitare și Autoritare reprezintă o modestă și tardivă reparație istorică față de toți cei care au avut de suferit de pe urma ororilor și crimelor comise în numele unor ideologii dezumanizante, care urmăreau eliminarea demnității individuale sub orice formă și distrugerea fără milă a tuturor celor care îndrăzneau să li se opună.

Nazismul și stalinismul deopotrivă au distrus vieți, familii, destine și au lăsat în sufletele supraviețuitorilor traume pe care timpul nu le va putea vreodată vindeca.

Introducând în agenda publică această zi a comemorării, punem în practică avertismentul cunoscutei filosoafe germane Hannah Arendt – autoarea volumului de referință “Originile totalitarismului” – care spunea că “Nu ne mai putem permite să dăm la o parte răul şi să-l privim efectiv doar ca pe o greutate moartă pe care timpul o va îngropa de la sine în uitare”.

Pentru că acest rău pe care l-au semănat totalitarismul și autoritarismul pe aceste meleaguri a prins rădăcini. Ne confruntăm astăzi cu tentația gravă de a uita de sângele victimelor fascismului și comunismului, cu încercări de rescriere a istoriei, cu omiterea voită a componentelor criminale ale regimurilor care ne-au supus bunicii și părinții la niște umilințe cutremurătoare.

Nu există loc pentru comparații doctrinare când vorbim de sisteme totalitare! Orice tiranie care îl lipsește pe om de demnitate este criminală, indiferent ce etichetă poartă. 

Orice formă de orânduire politică care urmărește puterea absolută, controlul absolut asupra vieții oamenilor, este a priori ilegitimă și imorală! 

Din păcate, există și astăzi politicieni care nu au înțeles aceste lucruri și pângăresc trecutul dureros al concetățenilor noștri pentru a obține dividende politice.

Le datorăm victimelor tiraniei, dar și copiilor noștri, să ne amintim mereu de dezumanizarea pe care au adus-o în secolul trecut dictaturile sub bocancul cărora a suferit acest pământ. 

Le datorăm să luptăm mereu – și o vom face! - pentru libertate și împotriva sclaviei, pentru dreptate și împotriva arbitrariului, pentru demnitate și împotriva subjugării omului de către om!

Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter