main logo
1188

Năstase: Dosar împotriva polițiștilor care au evacuat forțat pretestatarii

Liderul Platformei DA Andrei Năstase a anunțat că o echipă de juriști pregătește un dosar întreg care va sta la baza declanșării plângerilor penale împotriva abuzurilor de la protestul din fața monumentului Ștefan cel Mare.

Năstase: Dosar împotriva polițiștilor care au evacuat pretestatariiNăstase: Dosar împotriva polițiștilor care au evacuat pretestatarii

Totodată, tuturor celor care au fost agresați de forțele de ordine li se vor acorda ajutor, transmite Știri.md cu referire la moldova.org

Mai mult, potrivit lui Andrei Năstase, o parte dintre aceste materiale va ajunge pe masa judecătorilor de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Președintele Platformei DA a menționat că printre cei care au fost noaptea şi dimineața lângă monumentul lui Ștefan, atunci când au fost ridicați de polițiști „au fost 2 persoane cu dizabilităţi, un nevăzător care în urma acţiunilor violente a pierdut cunoştinţa şi o persoană în scaun cu rotile asupra căreia a fost aplicat un comportament inuman, fiind aruncat fără milă de cei care au obligaţia să apere atât cetăţenii cât şi independenţa ţării”.

„Vom face în continuare presiuni asupra acestui regim criminal. Presiune politică prin consolidarea forțelor democratice, consolidarea societății, pregătirea pentru schimbarea puterii, prin presiunea străzii și prin alegeri democratice, nu alegeri aranjate de cei doi bandiți, Plahotniuc și Dodon. Presiune prin proteste: vom continua protestele, vom mobiliza oamenii, cetățenii din țară și Diasporă. Presiune pe plan internațional: dialog cu partenerii europeni, cu statele membre; cu organizațiile internaționale”, se arată într-o postare a lui Andrei Năstase pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că polițiștii echipați au intervenit în primele ore ale dimineții din 27 august în preajma monumentului Ștefan cel Mare. Oamenii, care ședeau în fața monumentului, au fost înconjurați de mascați. După ce protestatarii au refuzat să se mute, polițiștii au început să-i scoată cu forța.

La un moment dat s-a iscat o altercație dintre participanții la miting și polițiști. Liderii opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase au fost luați cu forța. Ulterior, Poliția Națională a declarat că a acționat în strictă conformitate cu imperativele legii.

Intervenția oamenilor legii a fost criticată de Amnesty International Moldova, care a declarat că statul trebuie să se reabiliteze în fața protestatarilor pașnici după acțiunile din 27 august.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării