main logo
536

Năstase: Aeroportul Chișinău trebuie întors în gestiunea statului

Preşedintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, solicită instituţiilor de resort ale statului să nu recunoască legalitatea tranzacţiei dintre Avia Invest şi NR Investments Ltd, până când nu va fi o decizie definitivă a instanţelor de judecată în acest sens.

Năstase: Aeroportul Chișinău trebuie întors în gestiunea statuluiFoto: Știri.md

Potrivit Infotag, despre aceasta el a menţionat într-un mesaj pe reţelele de socializare, transmite Știri.md.

Potrivit lui, autorităţile urmează să informeze operatorii economici naţionali şi internaţionali "cu privire la faptul că orice tranzacţie încheiată cu Avia Invest până la deciziile definitive ale instanţelor de judecată din a Moldova, nu va fi recunoscută de către autorităţile R. Moldova".

"Este necesar de a identifica mecanismele cu privire la întoarcerea Aeroportului în gestiunea statului prin anularea tranzacţiei de concesionare. Ulterior, e necesar de a trage la răspundere persoanele care au participat şi au contribuit la concesionarea ilegală a Aeroportului Internaţional Chişinău", a spus Năstase.

El a amintit despre concluziile Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului în care s-au efectuat privatizările în 2013-2019, inclusiv concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău, condusă de Igor Munteanu, care au fost transmise Centrului Naţional Anticorupţie şi Procuraturii Generale pentru începerea urmăririi penale.

"În cadrul lucrărilor Comisiei au fost identificate probe care demonstrează multiple încălcări flagrante în procesul de concesionare a Aeroportului, care au prejudiciat bugetul de stat al Moldovei cu milioane de euro. 

Decizia de concesionare a Aeroportului are multiple abateri de la legislaţia în vigoare şi caracter vădit coruptibil. Acestea au fost identificate chiar în mai 2013 de către Centrul Naţional Anticorupţie prin Raportul de Expertiză Anticorupţie", a spus Năstase.

Potrivit lui, în nota informativă a CNA din 24 august 2015, semnată de ex-directorul CNA, Viorel Chetraru, se recomandă iniţierea procedurii de anulare a contractului de concesiune de către Ministerul Justiţiei, din motivul că contractul de concesiune nu a fost încheiat cu Asociaţia persoanelor juridice "Aeroportul Habarovsk" şi "Kolomensky zavod", desemnată în calitate de câştigător al concursului, dar şi anularea taxei de modernizare a 9 euro per pasager la plecare.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării